Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Как да предотвратим махмурлука

Дата: 31.12.2006

От много глава не боли. Тази народна мъдрост изобщо не е вярна, когато става дума за онова особено състояние, наречено махмурлук. Известно е още като проклятието на чашката, защото неразположението сутрин е правопропорционално на броя на обърнатите стограмки предната вечер. Сигурно всеки нормален човек поне веднъж в живота си се е чувствал некомфортно след дълга алкохолна нощ.

Главоболие, обща отпадналост, сърцебиене, изпотяване, замрежване пред очите, шум в ушите. Това са най-общите прояви на махмурлука. Според лекарите те се дължат на увреждането на чувствителните структури на организма от алкохолната отрова и нейните метаболити. За коледните и новогодишните празници обаче хората са склонни да пренебрегнат неприятното изживяване сутрин за сметка на веселието предната вечер. По традиция на всяка трапеза има няколко вида алкохол и от тях опитват дори и твърдите въздържатели. За да не паднем под масата много бързо, токсиколозите препоръчват да не се смесват питиетата.

Друг лесен начин да се напиеш е да ядеш салата и да разреждаш ракията с газирана вода, твърдят лекарите. Зеленчуците и содата дразнят стомашната лигавица. По този начин се ускорява резорбцията на алкохола и той по-бързо се усвоява от организма. Греяното вино и греяната ракия имат същия ефект. Бързото приемане на големи количества алкохол може да събори под масата и най-издръжливия пияч. Пушенето увеличава допълнително интоксикацията на организма по време на запой. За съжаление обаче това е последна грижа на участниците във всяка весела компания. Резултатите от напиването лъсват най-често едва след като купонът вече е приключил. Тогава махмурлукът, който според специалистите е вид алкохолна интоксикация започва да се проявява с пълна сила. С медицинска помощ процесът на изтрезняването е по-бърз и не оставя следи в организма, категорични са лекарите. Само специалист може да определи след съответните изследвания с какви отрови и до каква степен се е нагълтал махмурлията, както и да назначи правилното лечение. В болнични условия на препилия се вливат медицински разтвори, които го вдигат на крака, макар и не веднага. В аптеките също предлагат средства за облекчаване на състоянието, но те рядко дават желания бърз ефект. Най-разпространеният начин за преборване на махмурлука си остава пиенето на зелева чорба. Дори докторите признават, че тя е сурогат на медицинските разтвори. Макар че не може да замени клиничното лечение, зелевата чорба помага до известна степен след пиянство, защото е солен разтвор. Приемането му води до промяна в съставките на вътрешнотелесните течности на клетъчно и извънклетъчно ниво. Чаша от солено-киселия сок възстановява в определени граници нарушения воден баланс на организма в резултат на погълнатия алкохол. Почти същата благотворна за тялото работа след запой може да свърши чаша солена вода или пък вода с мед, а най-добре айран.

 На народа е позната и максимата "клин клин избива". Затова много препили се наливат с бира за изтрезняване. Прилагането на този "метод" помага в известна степен, защото коригира вътрешносъдовия обем, твърдят лекари.

За всеки редови пияч обаче е ясно, че за да не го мъчи махмурлукът, не трябва да прекалява с чашката. Препоръката на познавачите е всеки да си знае мярката, а алкохолът да се приема с малка глътка, бавна стъпка и дебело мезе.

Видяна общо: 1199 рейтинг: 0.28

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.