Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

България в европейските карти през вековете

Дата: 31.12.2006

В Централния военен клуб в София се представя изложба на уникални атласи, карти, гравюри и книги, повечето от тях свързани с България. Те са събирани в продължение на 40 години от д-р Симеон Симов, живял в различни европейски страни.

"Напуснах България и исках да имам една нейна карта - каза д-р Симов по БНР. Но тъй като не намерих нова, купих една стара, която ме възхити. С удоволствие започнах да се занимавам с историята на България, отразена в картографията, в книги и гравюри.

Постепенно се "разболях" на тази тема и започнах да купувам карти почти от цял свят, разбира се, най-много от Европа. Отначало питах в магазините: "Имате ли нещо за България?" И като ми кажат "Не", започвах да обяснявам за Балканите, за съседните страни. Тогава ми казваха: "А, може би нещо ще има". Имаше и много търгове, така че съм купувал и оттам."

Настоящата изложба е събирана по различни места в света и основната й идея е България като неразделна част от Европа, историята и от античността до XIX в. като неразривна част от европейската история.

Тук може да бъде видяно картографското наследство на Клавдий Птоломей, Себастиян Мюнстер, Герард Меркатор, от което си личи как с годините са се променяли представите на европейците за българските земи и България.

Ценна част на експозицията е географията на Страбон, така наречената девета карта на Европа от 1478 г., географията на Клавдий Птоломей от 1561 г., първия европейски исторически атлас, наречен "Театър на земите в света" и т. н.

Много от тези атласи са били приспособени още тогава за преподаване в европейските училища и университети.

"Можете да си представите преди колко години европейците знаят и изучават българските земи и историята на българския народ, включително и в столетията на османското владичество, когато не е имало самостоятелна българска държава", казва Боряна Бужашка, председателка на Главно управление на архивите.

Колекцията от 454 карти, 350 атласа, над 100 гравюри и повече от 3200 книги е неоспорим повод за самочувствие на днешния българин - затова, че българският народ е един от най-древните европейски народи.

Колекцията на д-р Симов е най-новото постъпление в Главно управление на архивите. Експозицията ще бъде отворена до 14 януари.

Очаква се изложбата да пътува извън страната.

Видяна общо: 1091 рейтинг: 0.25

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.