Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Пазачът на фара в Шабла пръв става европеец

Дата: 31.12.2006

Първият българин, който ще стане европеец в новогодишната нощ, ще е 45-годишният шабленец Ташо Димитров. Той ще е дежурен на шабленския фар, съобщи началникът на съоръжението Атанас Атанасов. Самият Ташо Димитров заяви, че ще посрещне новата година на скара с чаша вино във фара заедно със съпругата си Росица. "На себе си, а и на всички пожелавам здраве, другото само идва", каза той. Ташо и Росица имат две деца - 22-годишна дъщеря, която е на работа при военните, и син, който през 2007 г. ще е абитуриент.

Шабленският фар е най-източната точка на родината ни - намира се на 43 градуса и 32 минути северна ширина и 28 градуса и 36 минути източна дължина. Фарът на нос Шабла е най-старото навигационно съоръжение. Кулата му е висока 32 м и е осмоъгълна, а бялата му светлина, която се вижда от 17 мили, пази корабите от рифовете, плитчините и им показва пътя. "Нашият фар е уникат. Той е копие на Александрийския фар, но е по-малък. В стените има само камък и хоросан, нищо друго. Конструкцията му е нестандартна", разказват мъжете, работещи на навигационното съоръжение.

Видяна общо: 1139 рейтинг: 0.26

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.