Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

15 митници махат бариерите в 1.00 ч. на 1 януари

Дата: 31.12.2006
Историческото падане на митническите бариери по границите с Гърция и Румъния ще се случи точно в 1.00 часа българско време на 1 януари. В този момент служителите на 15-те пункта, които ще бъдат закрити, ще свалят знака "Митница" и ще отстранят бариерите, с което ще отпадне и митническият контрол. Причината е, че тези две граници стават вътрешни за Европейския съюз.
"Най-важното за гражданите е, че вече няма да има митнически проверки, каквито бяха те досега", обясни директорът на митница "Кулата" Николай Шушков. Това означава, че гражданите вече няма да декларират стокови и валутни ценности, няма да се правят проверки на товарите или обмитяване. Всичко това ще се прави само на външните граници на Евросъюза или в митниците във вътрешността на страната. На междата с Гърция и Румъния ще се проверяват само паспорти и визи.

"Всички колеги ще останем на постовете си в новогодишната нощ и ще правим проверки до последния момент. В 00.00 ч. брюкселско време, или 1.00 ч. българско, ще се оттеглим", сподели Шушков. За няколко дни в пункта ще останат само 1-2 митничари, които да пазят техниката, след което и те ще се оттеглят. Част от служителите ще се преместят в други пунктове, а други ще бъдат съкратени, обясни Шушков. "На това историческо събитие не трябва да гледаме като на затваряне на пунктове, а като откриване на нови перспективи пред България", допълни той.
Митничарите ще продължат да работят по наркотрафика, нелегалното пренасяне на оръжие и забранени лекарствени средства. "Ще правим и планови, и внезапни проверки, например по пътищата, но нашето присъствие вече няма да се набива на очи на обикновения гражданин", каза още Николай Шушков.
Видяна общо: 1119 рейтинг: 0.26

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.