Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Над 310 хил. туристи тази година са посетили забележителностите на Велико Търново

Дата: 31.12.2006
Бум на туристи отчитат тази година от Великотърновския исторически музей и от Туристическия информационен център на "Царевград Търнов". 310 460 българи и чужденци са посетили старата столица до коледните празници или с 85 322 повече от цялата м.г. Туристопотокът от различните краища на България към града е нараснал с 98 321 човека. Пикът се дължи на организираните групи и на ученическия туризъм. Забелязва се отлив на чужденци, които тази година са 53 543, или с 13 000 по-малко от м.г. Това е отрицателен ефект от бурното строителство по морските ни курорти, което отблъсква чужденците, коментираха от "Царевград Търнов".

Старата столица е вътрешна дестинация за тях по време на лятната им почивка. Културно-историческото наследство от времето на Второто българско царство т.г. е било особено интересно за индивидуалните туристи от Австралия и Нова Зеландия, Япония, Дания и Холандия, чиито интерес към града е нарастнал през 2006г., заявиха от Туристическия информационен център.

Крепостта Царевец и архитектурният музеен резерват "Арбанаси" си остават притегателният център за туристите. Впечатление прави, че чужденците предпочитат Арбанаси, а българите ­ Царевец. Селото с беломорски климат е било посетено от близо 40 500 туристи, като чужденците са 5 пъти повече от българите. Нашенците, разходили се през историята на вековете по хълма Царевец, са почти 249 000, или близо 15 пъти повече от чужденците.

245 пъти е бил излъчван до Коледа т.г. уникалният аудио-визуален спектакъл "Звук и светлина". Прожекциите са с 30 повече от цялата м.г. Феерията от звуци и светлина ще бъде излъчена и навръх Нова година. До началото на активния туристически сезон догодина се планира да бъде завършена новата ВИП-площадка за наблюдение на спектакъла. Тя ще предлага 160 седящи места при 35 досега. Изграждането се прави с инвестиционен кредит от 150 000 лв. Предстои подновяване и на техниката и монтиране на ново озвучаване, казаха от "Царевград Търнов".

53 836 лв. от туристически такси са внесени за т.г. в бюджета на община Велико Търново, казаха от отдел "Общинска икономика". Парите са събрани от 81 категоризирани обекта и са използвани за организацията на международната туристическа борса и за направата на информационни туристически табели.

в-к Янтра Днес
Видяна общо: 1127 рейтинг: 0.26

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Над 310 хил. туристи тази година са посетили забележителностите на Велико Търново
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.