Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Лифт свързва Арбанаси с Търново

Дата: 16.04.2007

Лифт може да свърже Арбанаси с Велико Търново. Общината вече е разработила проект за въжената линия, която ще улесни придвижването на туристите. Изпълнението му обаче се блокира от Националния институт за паметниците на културата. Според специалистите на НИПК лифтът ще загрози живописния пейзаж между Велико Търново и Арбанашкото плато.

От кметството са категорични, че въжената линия ще се впише добре и дори ще разкраси местността. Големият лифт трябва да започва от подножието на хълма Царевец, да се изкачва по Арбанашкото плато и да свършва до хотел Арбанаси палас. Освен него има още един проект за въжено транспортно съоръжение от Паметника на Никола Пиколо във Велико Търново до площадката до жп тунелите. И за двата проекта има инвеститори, които са готови да вложат пари, твърдят от общината. Очаква се обаче да приключат всички преговори с НИПК, а и да се довършат административните работи, за да е изрядна документацията. За големия лифт между Велико Търново и Арбанаси ще бъдат похарчени около 4 млн. евро, а за малкия - най-много 1 млн. евро.

Видяна общо: 514 рейтинг: 0.13

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.