Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Летище София обеща да спре хаоса с такситата

Дата: 17.04.2007

Летище София ще обяви конкурс за избор на две таксиметрови компании, които да обслужват новия терминал, за да спре изнудването на пътниците, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. Бордът на директорите на дружеството на няколко заседания не може да приеме условията за процедурата.

По проект на новия терминал се предвижда да има две стоянки за по десет автомобила. Изпълнителният директор на летището Пламен Станчев очаква, че в началото на юни превозвачите ще са избрани. В момента летището разрешава на всички компании да обслужват терминала и много шофьори изнудват пристигащите с тарифите.

Независимо че ръководството на аерогарата е поискало съдействие от ДАИ и полицията, засега положението е неконтролируемо. Станчев обясни, че е издал заповед, според която до стоянките на терминала се допускат само лицензирани превозвачи, чиито дневни тарифи са от 45 до 55 ст., а нощната е до 70 ст. на километър. По думите му вече има оплаквания от пътници, че шофьори от фирмата, която обслужва стария терминал - О кей супер транс, искали за превоза между двата терминала по 10 лв. Станчев призова ощетените пътници да подават оплаквания в летището от таксиметровите компании, за да се отчетат при бъдещия конкурс.

Получих писмото с оплакването от изпълнителния директор на летището, обясни управителят на О кей супер транс Людмил Лазаров. Той добави, че фирмата вече е назначила инспектор, който да контролира шофьорите на новия терминал. По думите му проблемът в момента е, че на терминала спират законни таксита, които изнудват пристигащите с цените, като не пускат касовите апарати. "Сега там работят най-големите бандити от компаниите и ситуацията става опасна, особено при нощните кацания", каза Лазаров.

През август летището ще получи категория, която ще позволи на самолетите да кацат и при мъгла и хоризонтална видимост от 350 метра по уреди, или т.нар. сляпо кацане. Тестовете за новата система вече са приключили и се очаква окончателният доклад на компанията Талес, която въвежда системата. След като летището работи шест месеца в тази категория по международните изисквания, може да получи и следващата 3А, което ще позволи приземяване при хоризонтална видимост от 200 метра и вертикална от 15 метра в мъгла.

Засега няма възможност на летището да се каца при нулева видимост, това е възможно едва на няколко аеропорта в света, обясни Пламен Станчев. При свързването на старата и новата писта беше разрушен т.нар. светлинен килим, който вече е възстановен.

Видяна общо: 465 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.