Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Централната гара в София може да бъде дадена под наем

Дата: 17.04.2007

Централната гара в София може да бъде дадена под наем за 10 години, след като парламентът промени Закона за държавната собственост, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. Транспортното министерство предлага с поправките срокът за наема да бъде увеличен от 5 на 10 години. То се очаква в скоро време да внесе промените в Министерския съвет.

Наемането на гарата е един от вариантите, които се обсъждат. Другият е тя да бъде дадена на концесия, каквато идея има и за гара Пловдив. Проблемът със софийската е, че ротондата е собственост на общината, която е отстъпила права на строеж на няколко частни компании и те вече са инвестирали. Затова транспортното министерство иска от общината правен анализ на собствеността и вече е провело разговори с общината за прехвърлянето на предгаровото пространство на НК Железопътна инфраструктура, която стопанисва гарите.

Общината предлага инфраструктурната компания да й прехвърли гара Пионер заедно с жп линията до нея, защото иска да изгражда градска железница, обясни изпълнителният директор на НК Железопътна инфраструктура Антон Гинев.  Пионер е един от най-апетитните имоти на инфраструктурната компания, който е включен в списъка с имоти, одобрен неотдавна от правителството, с продажбата на които тя ще погасява задълженията си. Предишното правителство реши гарата от публична държавна собственост да стане частна държавна собственост, което да позволи последващата й продажба. Предварителната за 60 дка е за 24 млн. лв. Теренът в квартал Дианабад е отреден за жилищно строителство. До момента интерес към наемането на част от гарата са заявили испански и италиански компании, част от тях са готови да участват и в процедура за концесия.

Бившият вицепремиер Николай Василев имаше дръзката идея да взриви съществуващата сграда на гарата и след това да намери инвеститор, който да построи нова. Впоследствие заради силната реакция на експертите той се отказа и реши да намери пари НК Железопътна инфраструктура да обнови част от сградата.

Транспортното министерство в скоро време ще обяви конкурс за избор на компания, която да направи правен и икономически анализ на бъдещата концесия. Условие към кандидатите в процедурата ще е те да имат опит в концесията на гари.

в-к Дневник

Видяна общо: 505 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.