Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Отлагат разширяването на Арбанаси поне за две години

Дата: 30.04.2007

Разширяването на Арбанаси се отлага поне за 2 г., след като Общинският съвет реши, че първо ще бъде направен Общия устройствен план на общината и тогава ще бъдат определени терените за спорт, паркиране, инженерна инфраструктура, озеленяване и екопаркове на селището.

Предложението беше направено от арх. Румяна Брайнова. Кметът д-р Румен Рашев оттегли предложението си от ограничителния режим, в който строителството се забранява, да бъдат извадени терените на изток от телевизионната кула Новите лозя, Тополите и Дупката.

В защита на Арбанаси се обявиха кметът на селото Тошо Кръстев, арх. Иван Чолаков, председател на Дружеството на Съюза на архитектите, съветниците арх. Румяна Брайнова, проф. Пламен Легкоступ и Даниел Панов, шеф на общинската туристическа агенция.

Разрешаването на строителството в охранителната зона и разрастването на селото ще доведе до воден режим. Под заплаха е обликът на Арбанаси, туристите ще бъдат отблъснати, пишат те в писмо до министъра на културата Стефан Данаилов, с копие до проф. Б. Димитров, председател на Националния съвет за опазване на недвижимите паметници на културата.

Подкрепям инвестиционните намерения, но не искам Арбанаси да се застроява безогледно, каза пред общинските съветници кметът Тошо Кръстев.

Арбанаси е архитектурен резерват, в който има 142 паметници на културата, а през м.г. селището е посетено от над 70 хил. туристи.

Видяна общо: 792 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.