Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Разгадаха китайската глинена армия

Дата: 30.04.2007

Китайски учени обявиха, че са успели да разкрият една от загадките, свързана с произхода на световноизвестната глинена армия на император Цин Шихуан. Въз основа на анализа на открития върху статуите цветен прашец експертите са установили, че фигурите на конете и войниците са направени на различни места, при това доста далеч едни от други. По думите на проф. Ху Яцин от Института по ботаника към Китайската академия на науките на повърхността на изследвани под микроскоп керамични парчета успешно са разпознати 32 вида полен от различни растения.

Разнесени по въздуха, те са полепнали по глината по време на изпичането й при измайсторяването на армията през III век пр. Хр. Оказва се, че откритият върху фигурите на воините полен принадлежи основно на тревисти цъфтящи растения - синап, планински пелин и други. А върху статуите на коне полепнал прашец от дървета, например гинко и бор. По този начин, отчитайки ареала на разпространение на едни или други видове растения в региона, изследователите стигнали до заключението, че скулптурите на конете са били правени близо до гробницата на Цин Шихуан, а статуите на спешените воини - в места, разположени далеч от могилата. За момента не е ясно къде точно е било мястото за изработка.

Видяна общо: 530 рейтинг: 0.13

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.