Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Тръгна реставрацията на туристически обекти

Дата: 30.04.2007

Половин милион за скален манастир е отпуснало Министерството на финансите. С парите ще бъде възстановен уникалният храм Св. Иван Пусти край Враца. В средновековната обител има костница високо в канарите и малка църквичка с единствените запазени до днес стенописи от ХIII и ХIV век.

От години манастирът се руши. Въпреки че е на трудно достъпно място, на празника на Богородица светилището събира миряни от целия регион. Парите за възстановяването вече са преведени на врачанския митрополит Калиник.

Продължава и работата по реставрацията на историческата военна крепост Состра край троянското село Ломец, съобщиха от Министерството на културата. Според ръководителя на разкопките Иван Христов главната порта вече е реставрирана в естествени размери. Частично са възобновени две кули от източната крепостна стена, както и кръглата югоизточна кула от крепостта, чиито входове се издигат до 4 м. височина.

Проблем при работата на обекта е, че трасето на железопътната линия Ловеч-Троян минава точно по средата на крепостта и при туристически посещения ще се наложи да се обезопасяват хората заради преминаващите влакове.

В момента се прави пътен достъп, оформя се паркинг и се изгражда водоснабдяването и електрификацията на обекта.

Видяна общо: 696 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.