Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Загуби от 1 млрд. евро за туризма, защото българите предпочитат да почиват в чужбина

Дата: 13.12.2007

Близо един милион българи годишно предпочитат да отидат на почивка в чужбина, отколкото в България. Загубите на България от този факт възлизат на 1 млрд. евро. Това посочи на пресконференция собственикът на българската верига Шарлопов хотелс Стефан Шарлопов, собственик на хотел Парк хотел Пирин, който е един от наградените на годишните Балкански награди 2007 в Белград за най-добър СПА комплекс на Балканите.

Сумата от 1 млрд. евро, изхарчени от България в чужбина, потвърди и председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Според Срефан Шарлопов българите все още са слабо информирани за това какви туристически обекти се предлагат в страната ни.
Стефан Шарлапов, който е член на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, предлага чрез Държавната агенция по туризъм да бъде прокарана и идеята държавата да връща по 10% от приходите от туризъм под формата на данъчни облекчения на българите, които са предпочели да почиват и да изхарчат парите си в страната ни, отколкото в чужбина. Така страната ни щяла да получава 10 млн. евро годишно допълнително от туризъм. Той посочи, че се обмисля идеята да бъде предложена на финансовия министър Пламен Орешарски.

Председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова обясни, че въпросът е принципен и всичко зависи от правителството, което ще предпочете да даде 10% аванс на всички българи, които почиват в нашата страна или например няма да предпочете да даде 10% облекчения на българите, почиващи в България.

"Това е въпрос на гледна точка на финансовия министър най-вече и разбира се, това е фискален проблем", коментира Крушкова.

Според нея една такава идея би работила добре, само ако правилно са заложени критериите, иначе ще се получи размиване и няма да бъде ясно какво се цели.

"Не знам как финиковият министър ще погледне на идеята, но аз лично бих приела всички, които подкрепяме идеята да я дискутираме и добре да я обмислим. Ако тя е достатъчно разумна - това ще е добре, но все пак това е политика на държавата", каза още Крушкова.

Агенция Фокус

Видяна общо: 635 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Загуби от 1 млрд. евро за туризма, защото българите предпочитат да почиват в чужбина
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.