Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Круизният туризъм набира популярност

Дата: 31.12.2007

Засилен интерес към круизни програми от българи, съобщи управителят на компанията Красимира Кючукова. Компанията, която продължава дейността на менинговата агенция Златна котва, е официален представител за България на някои от най-големите круизни компании в света. В списъка влизат Carnival Cruises Lines, Royal Caribbean International, Costa Criuses, Oceania Cruises, Disney Cruises Line, Holland Cruises Line, Cunard Line, Norwegian Cruise Line и др.

Според нея круизният туризъм тепърва ще се разраства у нас. Основание за това е фактът, че все повече българи разбират и приемат, че пътешествието с лайнер е достъпен лукс, който е равносилен на цената на почивката в хотел от средна категория навсякъде по света, уточни Кючукова. В момента интересът е предимно сезонен и е насочен към покупката на празнични пакети. Записването е месеци напред, но има и опция за промоционални last minute пакети. Такива се продават веднъж седмично. Предпочитаната дестинация на българските туристи е Средиземноморието, където цената на един круиз нерядко започва от 300 долара. Освен това туристите могат да се качат на борда от близки до България градове - Атина или Истанбул. Запитвания за далечни круизи също не липсват, но определяща при избора на плавания в Карибския басейн, Тихия океан или Далечния изток се оказва цената на самолетния билет до началното пристанище. Вече има и интерес и към провеждането на фирмени конференции или тимбилд обучения на борда на лайнери, сочи статистиката на Вип трипс.

Основното предимство на круизните пътувания пред масовия тип ваканционен туризъм е фактът, че големите лайнери са сегментирани съобразно възрастта и интересите на пътниците. Има специализирани пасажери за семейства с деца, за възрастни, за несемейни, за младежи, за непушачи и пр. Средният престой е между 7 и 12 дни, а през това време пасажерите имат възможност да посетят по няколко пристанища. Цените за едноседмичен круиз сега започват в границите на 300 - 900 долара за каюта за плавания в района на Карибите, мексиканската Ривиера или Средиземно море. Не липсват обаче и записвания за най-скъпия кораб Куин Мери 2, където цената на едноседмичен тур е в порядъка на 4165 евро.

Видяна общо: 1549 рейтинг: 0.39

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.