Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Ще търсят живот на Марс на три места

Дата: 30.09.2008

Американски учени са избрали на планетата Марс три места за търсене на живот, съобщи сп. New scientist.

Въз основа на препоръките на група от 150 астрономи, геолози и биолози в НАСА ще бъде решено къде именно трябва да кацне апаратът Mars Science Laboratory (Марсианска научна лаборатория).

Учените са избрали трите най-вероятни района за съществуване на живот с гласуване.

И трите места са кратери, в които някога е имало вода. Специалистите са избрали кратерите Гейл (Gale Crater), Холдън (Holden Crater) и Еберсвалде (Eberswalde Crater).

Специалистите са на мнение, че на мястото на кратера Гейл в миналото е имало изолирано езеро, на Холдън - езеро, в което са се вливали и от което са текли няколко реки, а там, където сега е кратерът Еберсвалде, е имало делта на река.

Сега на Марс няма вода, затова астрономите са направили извода за наличието й в миналото по косвени доказателства.

И трите кратера например са богати на филосиликати - минерали, които се образуват от магмени скали, подложени на продължителното въздействие на водата. В кратера Гейл е открито голямо количество сулфати, източник на енергия за много земни бактерии. Марсоходът Mars Science Laboratory трябва да полети към Червената планета в периода между 15 септември и 4 октомври 2009 г.

в-к Сега

Видяна общо: 340 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.