Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Президентът предупреди туризма да ограничи сивия сектор

Дата: 30.09.2008

Туризмът трябва да ограничи сивия сектор и тогава може да настоява на повече средства за реклама и подкрепа. Това предупреждение направи президентът Георги Първанов пред представителите на бранша по време на втория конгрес на инвеститорите в туризма, провеждащ се в момента.

"Браншът трябва да се справи със сивия сектор. Само така ще нараснат постъпленията в бюджета и средствата за реклама", каза президентът в присъствието на хотелиери и туристическите босове, членове на националния борд по туризъм. Сред тях бяха Красимир Гергов, Георги Велчев, председателят на агенцията по туризъм Анелия Крушкова, председателят на хотелиерската асоциация Благой Рагин.

Първанов изказа мнението си, че е нужен нов подход за привличане на туристи. Ръстът на гостите на България през тази година, който се съобщава, че е 20%, не бил достатъчен да запълни легловата база. Като условия за развитие на туризма той посочи още премахването на пречките пред започването на бизнес и довършването на започнатата стратегия за индустрията.

Президентът подкрепи искането на бранша да се саморегулира и посочи, че не е нужно всички представители на индустрията да са обединени в една организация.

Въпреки искането на борда по туризъм за повече средства за реклама, стана ясно, че и през следващата година бюджетът на агенцията по туризъм е малко под 6 млн. лв. Това е колкото и миналогодишната сума. Ако инвеститорите вложат 1 лв., държава трябва да извади още 1 лв., описа формулата си председателят на борда Красимир Гергов. След края на дискусията той посочи, че засега няма да се оттегля от борда, както еше заявил шрез лятото.

в-к Дневник

Видяна общо: 504 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.