Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Русенец изобрети газирана ракия

Дата: 31.01.2009

35-годишен русенец е на път да внесе малко радост в нелекия живот на българина, като изобрети газирана ракия. Висарион Димитров има предложение нашенецът да потушава стреса си от световната икономическа криза с анасонлийка на мехурчета. Той притежава патент за производство на газирания концентрат със съдържание на алкохол над 30 процента.

По уникалната технология освен родната ракия може да се газира уиски, джин, текила, ром, водка, саке и всякакъв друг вид твърд алкохол.

Идеята се родила в главата на русенеца през 2004 година. Любопитното е, че той не е голям почитател на твърдия алкохол, но затова пък обича да си пийва биричка. Един ден пред халбата с пиво му хрумнало, че може да газира ракия. След като някой вече се е сетил да направи това с виното и бирата, защо да не стане и с концентратите.

Той споделил идеята с един приятел и заедно потърсили място, където да направят първия опит с неголямо количество ракия. Намерили човек, който имал в дома си инсталация за газиране на безалкохолни напитки. Оказало се обаче, че за да проработи системата, трябва да се зареди най-малко с 30 литра ракия. Тогава решили да направят опит в домашни условия. Купили бутилка с въглероден диоксид и съвсем примитивно газирали неголямо количество ракия. Резултатът бил впечатляващ.

 Висарион Димитров е истински изобретател. Той създава оригинални разработки от няколко години.


Новата сливова имала превъзходни качества - приятен и леко тръпчив вкус, придаващ ново усещане при консумирането й, засилен аромат и силно тонизиращ ефект. Следващият опит направили с уиски и резултатът бил отново отличен. Една справка в патентното ведомство показала, че изобретението на русенеца няма аналог в света и той бързо подготвил документите. През март 2008 година получил патент за полезен модел.

Висарион Димитров е убеден в добрите качества на газирания алкохол. И е сигурен, че той ще се приеме добре на пазара. Затова усилено търси производител, който да закупи патента и да започне масово да бутилира газирана ракия или друг вид твърд алкохол. Според него технологията не се нуждаела от влагането на много допълнителни средства.

Към познатия метод на производство, при бутилирането трябвало да се монтира единствено система за газиране чрез насищане с течен или газообразен въглероден диоксид.

Единственото условие било ракията да е охладена до 10 градуса, в противен случай ефектът не бил добър. Според Висарион, заради простата технология цената на новия вид алкохол ще се повиши незначително. Всички популярни мезета като шопската салата например се връзвали идеално с уникалната газирана ракия. Само за едно нещо обаче се опасява русенецът.

Съществувала вероятност човек да се напива бързо, тъй като въглеродният диоксид спомага за по-лесното усвояване на алкохола от кръвта.

Видяна общо: 500 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.