Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

След неуспешния опит за атентат засилиха мерките за сигурност по летищата

Дата: 26.12.2009

Авиокомпаниите и летищата в Европа затягат мерките за сигурност след неуспешния опит на нигериец да задейства взривно устройство на борда на самолет Еърбъс А-330 на авиокомпанията Делта Еърлайнс, летящ от Амстердам за Детройт.

В отговор и на призива на САЩ за по-строг контрол властите във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания и Холандия обявиха, че ще предприемат още по-щателни проверки на пътниците в натоварения период около Коледа и Нова година.

Британският оператор ВАА group. Който управлява две от най-натоварените летища в Европа – Хийтроу и Гетуик, предупреди за възможни закъснения на полетите до Съедуюинените щати през следващите дни.

Бритиш еруейз, която изпълнява десетки презокеански полети дневно, съобщи за въвеждане на допълнителни ограничения за багажа.

Летищата в Париж също предупредиха, че багажът на пътниците до Америка ще бъде проверяван по-продължително и взискателно, съобразно получените инструкции от федералната транзитна администрация.

В Мадрид пасажерите за САЩ са държани в своеобразен изолатор, подобно на мерките, предприети след атаките на 11 септември 2001 г.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Жак Баро посочи, че европейските власти са в непрекуснат контакт с американските и ще направят всичко необходимо за сигурността на полетите. "Този инцидент показа още веднъж, че бдителността е неотменна част от борбата с тероризма", каза Баро.

Стана ясно, че мъжът, който се опита да взриви американски пътнически самолет по време на полет от Амстердам, е влязъл в страната с валидна американска виза, съобщиха холандските власти.

"Мъжът е пристигнал от Лагос на летище Шипхол и се е прехвърлил на полета за Детройт", се посочва в съобщението на холандската антитерористична служба. "Арестуваният нигериец е имал валидна американска виза", се посочва в съобщението.

Предполага се, че нападателят, чието има според американски федерални служители е Абдул Фарук Абдулмуталаб, е свързан с Ал Кайда, пише БТА. Опитът му да взриви експлозив в самолета малко преди кацането в Детройт бил осуетен от пътници и хора от екипажа, които успели да го усмирят. Нападателят е получил сериозни изгаряния. Двама от пътниците също са пострадали, но нараняванията им са леки.

Ройтерс

Видяна общо: 593 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | След неуспешния опит за атентат засилиха мерките за сигурност по летищата
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.