Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Пътник предотврати трагедия във въздуха

Дата: 27.12.2009

Въпреки милиардите долари, инвестирани всяка година за сигурност по летищата и в самолетите, нещо съвсем елементарно - бдителността и бързата реакция на пътници и екипаж, предотврати трагедия на полет 253.

Първо се чул пукот, като при фойерверки или отваряне на шампанско, последван от дим. Не след дълго изумените пътници видели и пламъци, издигащи се от ред 19, където седял Умар Фарук Абдулмуталаб.

В края на деветчасовия полет от Амстердам за Детройт, нигериецът прекарал близо 20 минути в тоалетната, след което се върнал на седалката си и се завил презглава, оплаквайки се от проблеми със стомаха. След това подпалил скрития до слабините му пакет с прахообразен експлозив, като забил в него спринцовка, пълна с течност-детонатор. Но вместо да избухне, екстремистът се самозапалил.

"За кратко настъпи пълен хаос, хората започнаха да крещят и да бягат от огъня", споделя Вийна Сайгал, една от пътниците на полет 253.

Младият холандец Яспер Шуринга също видял подпаления чернокож мъж и без да се замисля, се хвърлил към него от другата страна на самолета, прескачайки няколко пътника и седалки. Той изтръгнал от ръцете му стопеният от температурата пакет, докато нигериецът признавал пред стюард, че в джоба си има взривно устройство. Огънят бързо бил потушен, а неуспелият атентатор бил окован с белезници от Шуринга и член на екипажа. По-късно холандецът разказа, че докато го отвеждали в челната част на самолета и сваляли обгорените му панталони, нигериецът не е оказвал съпротива и изглеждал почти като в транс. След приземяването в Детройт машината е изтеглена далеч от сградата на летището.

Американският министър на вътрешната сигурност Джанет Наполитано подчерта, че отсъствието на т.нар. въздушни шерифи на борда на самолета не се дължи на бюджетни съкращения, а на стандартните процедури, съгласно които разпределението им по полети е на случаен принцип.

Хронология на атентата

юни 2008 г. - Докато все още е студент в Лондон, Умар Фарук Абдулмуталаб получава туристическа виза за многократно влизане в САЩ, валидна до юни 2010 г.
май 2009 г. - Отхвърлена е молбата му за учебна виза за Великобритания, защото е кандидатствал за несъществуващ колеж.
ноември 2009 г. - Бащата му известява посолството на САЩ в Нигерия, както и различни други служби за сигурност за радикализирането на сина си. Умар е добавен към централния регистър на разузнавателните служби за известни и предполагаеми международни терористи (TIDE), но поради липса на достатъчно конкретна информация не попада сред лицата, на които е забранено да летят до САЩ.
16 декември 2009 г. - Умар си купува самолетен билет Лагос - Амстердам - Детройт с дата на връщане 8 януари 2010 г. от бюро на холандските авиолинии KLM в Акра, столицата на Гана.
25 декември 2009 г. - Пристига в Амстердам с полет на KLM от Лагос, където успешно е преминал през метален детектор и рентгенова проверка на багажа. На амстердамското летище Скипхол минава през проверки, преди да потегли с 277 други пътници по линията на американската компания Нортуест Еърлайнс до Детройт.
26 декември 2009 г. - Малко преди кацане Умар се застоява 20 мин. в тоалетната и излиза увит в одеяло. Когато сяда на мястото си, той вади спринцовка и я забива в слабините си, където е скрит 15-сантиметров пакет със силен експлозив. Пътниците чуват силен пукот, последван от дим и пламъци. Нигериецът бързо е обезвреден от пътуващите и членове на екипажа, пожарът е потушен.
Същият ден властите на САЩ предявяват официални обвинения срещу Умар, в които действията му не са обвързани с конкретна терористична организация. От американското разузнаване обявиха, че не възприемат неудачния атентат като част от по-голям заговор.

Видяна общо: 553 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.