Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Приключваме годината с 3 милиона нерегистрирани SIM карти

Дата: 31.12.2009

Десетки хиляди хора ще изгубят телефонните си номера, защото регистрацията на предплатените карти за мобилни телефони тече изключително вяло. Трите GSM оператора лобират държавата да удължи срока за регистрация на предплатените карти, но натискът на вътрешното министерство, след Нова година да няма хора с анонимни мобилни телефони, е много по-голям.

Хората с предплатени карти са длъжни да регистрират номера си на свое име, иначе ще останат без GSM връзка и картите им ще бъдат изключени от мобилните мрежи. Последната статистика показва, че нерегистрирани са над три милиона карти. Очакванията са около една трета от картите или над един милион да бъдат унищожени, защото не се ползват от никого. Но за други над два милиона има действащи ваучери с неизговорени минути. Освен в офисите на трите мобилни оператори, регистрацията на картите може да се направи и в пощенските станции. Мобилните оператори обвиняват държавата, че срокът за регистрация на картите е изключително кратък.

"Тук бяха дадени само четири месеца, докато в останалите европейски страни сроковете бяха между една и четири години", каза Петя Златева, директор на мобилен оператор. Компаниите лобират срокът да бъде удължен.

"За една седмица или десет дни няма да направим проблем. Разберете, че службите и МВР са толкова обезпокоени от криминогенната обстановка, че не искат никакви изключения. Вижте само колко престъпления стават с такива карти фантоми", каза Веселин Божков, КРС.

Гражданите и фирмите, които не регистрират картите, след Нова година няма да могат да избират никакви номера, а само ще получават обаждания. Заради почивните дни по Нова година операторите ще ограничат изходящите разговори от нерегистрираните предплатени SIM-карти от 4 януари нататък, когато е първият работен ден на 2010 година.

След това последна възможност за абонатите с вече ограничени разговори ще бъде да регистрират картите си до края на януари. След това милиони номера и неизговорени минути ще бъдат безвъзвратно изгубени.

Видяна общо: 1481 рейтинг: 0.37

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.