Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

В новогодишната нощ наблюдаваме рядкото явление "синя луна"

Дата: 31.12.2009

Рядкото явление „синя луна" ще ни радва в новогодишната нощ. Луната няма да бъде оцветена в синьо, а с този термин се отбелязва второ пълнолуние в рамките на един месец.

Учените подсказват, че първото пълнолуние през този месец беше на 2 декември. Луната ще бъде пълна и в последните часове на 2009 година. Явлението обаче ще може да бъде наблюдавано само в Северна и Южна Америка, Европа и Африка. В Азия и Австралия пълнолунието ще настъпи на следващия ден, т.е. ще бъде първото за януари 2010 година.

Пълнолуние се наблюдава на всеки 29.5 дни и общо 12 пъти в годината. На всеки 2 години и половина можем да се насладим на явлението „синя луна" или две пълнолуния за един месец. А за последно преди 19 години това се е случило точно в новогодишната нощ.

Следващата новогодишна "синя луна" ще бъде чак през 2028 година.

Видяна общо: 1564 рейтинг: 0.39

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.