Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

От 3 до 5 лева се продават новогодишните сурвачки в Добрич

Дата: 31.12.2009

По-евтините са изработени от цветни станиоли, а битовите са украсени с вълнени конци, сушени плодове, малки колачета, пуканки и други нанизи. Кризата удари и търговията със шарените дрянови пръчки с които се сурвака за здраве и берекет.

Почти никой не купува, жалват се търговците. В същото време разчитат на това, че българинът е свиканал да пазари в последния момент и се надяват търговията да живне в последния ден преди новата година.

“В последния ден на миналата година продадох цялата си продукция - 50 сурвачки. Надявам се, че и тази година ще се случи същото”, сподели вчера една от продавачките на площада.

Сурвакането е най-характерният обичай за Нова година и се изпълнява в ранните часове на Васильовден. Според традицията, сурвакарската благословия не се пее, а се изрича и представлява вербална магия за здраве и благополучие.

радио Добруджа

Видяна общо: 1753 рейтинг: 0.43

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.