Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Ураганни ветрове и рекордни температури

Дата: 30.11.2010

Бурни ветрове и рекордни температури изместиха зимата вчера. В София силният вятър събори ламаринен покрив на магазин в центъра. На мястото екипи на полиция, Гражданска защита и Пожарна безопасност заградиха района. „На управителя на магазина е написано предписание да ремонтира покрива, но Гражданска защита не може да го направи вместо него”, заяви началникът на Гражданска защита Красимир Димитров. „В момента няма опасност от падане на парчета от покрива”, уточни той.

В Перник цялата покривна конструкция на природо-математическата гимназия „Христо Смирненски” е паднала от ураганния вятър. Учениците веднага са били евакуирани от сградата, където е бил изпратен спасителен екип.

Силният вятър в София събори вчера сутринта и полицейска кабина. Инцидентът стана на столичния булевард "Витоша“ на кръстовището с булевард „България“. По чудо няма жертви, след като кабината се е срутила на тротоара, където в момента не са преминавали пешеходци. Дълго време разпиляната на десетки части полицейска вишка не беше обезопасена и полицаи отклоняваха минувачите, тъй като по скъсаните кабели течеше ток. Катаджии коментираха, че случката се е разиграла за секунди и е истинско щастие, че в кабината в момента на инцидента е нямало техен колега. Паднало дърво е било отстранено пред Информационния център на Министерството на отбраната. Отстранена е висяща ламарина от Националната художествена академия. Премахнато е паднало дърво върху леки автомобили на ул. „Краище” в кв. „Иван Вазов”. Паднали дървета са били отстранени и около ОДЗ „Здраве” в кв. „Изток” и ул. „Персенк” в кв. „Лозенец”.

В 12 области бе обявен оранжев код за вятър с опасна скорост. Предупреждението бе за Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Варна, Добрич и Бургас. В голяма част от страната се очакваше скоростта на вятъра да достигне до 90 км/ч, предупредиха метеоролозите от НИМХ. Няма данни за пострадали. От Гражданска защита отправиха предупреждение към гражданите да избягват минаването под високи дървета и да внимават за откъснати ламарини и други части от покривни конструкции.

Заради силния вятър без ток останаха част от столичните квартали „Драгалевци”, „Овча купел 1”, „Суходол”, „Горна баня”, „Княжево” и „Горубляне”. Засегнати потребители има и в селата Бистрица, Железница, Панчарево, Владая, Мърчаево, вилна зона Косанин дол и природен парк Витоша. Без ток бяха части от курорта Боровец.

Ураганният вятър остави без електричество и много селища в цяла Западна България. От ЧЕЗ съобщиха, че техни екипи вече работят за отстраняването на аварии, оставили над 7000 домакинства без ток.

ЧЕЗ припомня, че клиентите могат да подават сигнали за аварии на денонощната информационна линия 0700 10 010 на цената на един градски разговор. В случай на промяна в актуалната обстановка компанията ще подава своевременно информация за състоянието на електроразпределителната мрежа.

Бурен до ураганен вятър е бил измерен по високите места на планините през нощта в неделя срещу понеделник. Това съобщи дежурният синоптик в НИМХ-БАН Анна Дякова. През нощта най-силен е бил вятърът в област Кърджали - с пулсации със скорост до 28 м/сек.

Вятър с пулсации до 15 м/сек е духал в Хасково, до 16 м/сек - в Русе и Разград. В София, Русе, Елхово, Бургас, Враца, Добрич синоптиците са измерили пулсации на вятъра до 18 м/сек. На върховете Мусала и Ботев вятърът е бил ураганен, над 40 м/с и уредите на НИМХ не са могли да го измерят точно, те показват само, че е по-силен от 40 м/с.

в-к Монитор

Видяна общо: 733 рейтинг: 0.21

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.