Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Хората са дъвчели кока и преди 8000 години

Дата: 10.12.2010

Хората в Перу са дъвчели листа кока преди 8 000 години, показват находки в северозападната част на страната. Археолози от Перу и САЩ откриха следи от дъвкани листа кока и богати на калций скали.

Вероятно древните хора са горили скалите, за да получат калциеви соли, които се дъвчели с коката, защото така се освобождават повече активни съединения. Новото откритие измества началото на ползването на кока поне с 3 000 години по-рано. В коката има алкалоиди с мек стимулиращ ефект. Някои от тях намаляват глада и подпомагат храносмилането. Те смекчават и ефекта от бедната на кислород среда на големи височини.

Известно беше, че кока са използвали преди 3 000 години. Добавянето на калций към нея обаче се смяташе, че е започнало по-късно.

БиБиСи

 

Видяна общо: 493 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.