Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Животът - най-кратък в България и Румъния

Дата: 10.12.2010
Бедните българи
Всеки пети българин е бедняк

Продължителността на живота е най-ниска в Румъния и България от страните в Европейския съюз, се отбелязва в първи по рода си доклад за състоянието на здравето в Европа, публикуван от Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В двете страни средната продължителност на живота при мъжете е по 69.2 години, а при жените - 76.4 години в България и 76.2 години в Румъния. За сравнение - във Франция, която е начело в тази класация в Европейския съюз, годините са 84.4 за жените и 77.2 за мъжете.

България заема твърдо последно място в Европейския съюз и по показателя продължителност на живота след 65 годишна възраст.

В доклада се посочва, че България е на първо място по смъртност в Европа от сърдечни или мозъчни удари, че през периода 1994-2008 година страната ни е заела първо място по увеличение на смъртните случаи при пътни инциденти и че е на предпредпоследно място в Европейския съюз по детска смъртност (8.6 на хиляда).

България е спомената заедно с Дания, Литва, Великобритания и Финландия като страна, където най-голям процент от младежите пушат и пият от 15-годишна възраст. 40 на сто от тях признават, че са се напивали поне два пъти.

Според доклада повече от половината жители на ЕС са с наднормено тегло или затлъстели. Всяко седмо дете попада в тази категория, като тенденцията е броят да се увеличава.

Правейки преглед на разходите за здравеопазване, докладът констатира, че във всички страни от ЕС те са се увеличили през последното десетилетие, като често нарастват по-бързо от икономическия растеж. През 2008 г. страните от ЕС са похарчили средно по 8.3 на сто от БВП за здравеопазване. Десет години по-рано средствата за здравеопазване са били 7.3 на сто от БВП.

Видяна общо: 536 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.