Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Цените се качват бавно, но упорито

Дата: 03.01.2011

В последната седмица на декември цените на едро продължиха да се повишават с високи темпове и индексът на тържищните цени /ИТЦ/ нарасна от 1.784 пункта преди Коледа до 1.825 пункта в края на 2010 година, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

За сравнение - в края на 2009 г. индексът беше 1.704 пункта. Движението на ИТЦ през декември 2010 г. повтаря тенденциите, наблюдавани през същия месец на 2009 година. Повишението му в края на декември, спрямо същия период на миналата година е около 7 пункта.

Ценовият шок тепърва предстои

През декември брашното поскъпва с 1.2 на сто, а олиото - с 3.6 на сто. Повишаване на цените се наблюдава при варивата и ориза - в диапазона 1-4 на сто, и при захарта - с 2.2 на сто.

Поскъпване през декември е отчетено и при млечните произведения, като при кашкавал Витоша то е по-силно в края на месеца и достига 2.5 на сто. През декември намаляват цените на месните произведения с около 1 на сто, а без промяна остават цените на яйцата и на каймата.

Най-голямо повишение на цените в сравнение със същия месец на миналата година има при слънчогледовото олио - 43 % и при брашното - 28 %. Между 19 и 28 на сто е поскъпването на годишна база на лещата и на млечните произведения, а с около 6-10 процента по-високи през тази зима са цените на пилешкото месо и на рибата.

През декември 2010 г. в сравнение с декември 2009 г. е регистриран спад на цените на ориза и на яйцата - 25 на сто, на захарта, на ориза и на фасула - 2-4 на сто.

Наблюдава се поевтиняване на годишна база на повечето месни произведения и на свинското месо, като най-значително е при кренвиршите - 10.3 процента. Цените на малотрайните колбаси и на шпековия салам са с около 3-4 на сто по-ниски спрямо миналата година.

През декември, спрямо ноември с около 10 процента по-скъпо са се продавали картофите и чесънът. Поскъпването на оранжерийните домати и краставици, и на зелето е 5-6 процента.

През декември цената на ябълките е с 6,7 на сто по-висока спрямо ноември. През този месец се увеличава предлагането на пазара на цитрусови плодове и цените на портокалите и на мандарините намаляват с около една пета, а на лимоните - с 6 процента. Поскъпване с 13 на сто се отчита при бананите.

В сравнение с декември 2009 г., през 2010 година цените на по-голяма част от плодовете и зеленчуците са по-високи. Спад на цените на годишна база има само при цитрусовите плодове, като тяхното поевтиняване е между 7 и 13 на сто.

За годината най-голямо е поскъпването на чесъна - над два пъти. Цената на оранжерийните домати през тази зима е с 20 на сто по-висока спрямо миналогодишната, а на оранжерийните краставици - с 4 на сто. Поскъпване на годишна база с около 32 процента се наблюдава при картофите. По-високи са цените през декември 2010 г. на ябълките - с 8 на сто и на бананите - със 17 процента.

БТА

Видяна общо: 363 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.