Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

И тази година оставаме без Дунав мост ІІ

Дата: 03.01.2011

Вторият мост на река Дунав, между България и Румъния, скоро няма да бъде готов. Заради закъснението по проекта се бави и официалното решение на Еврокомисията за финансирането на моста. Пускът на Дунав мост 2 няма се състои и през тази година.

Ако пътувате с кораб по Дунав, строежът вече започва да прилича на мост. Две години след началото е издигната и най-високата част - 40-метрова опора в плавателната част на реката.

Според строителя мостът между Видин и Калафат вече е готов на 60 процента, а прилежащите пътища и железопътна линия - наполовина, а изоставането е "само" 14 месеца. Испанските строители, две години чакат да вземат концесия за добив на земна маса за насипите. Заради липсата на инертни материали, някои от готовите надлези буквално висят във въздуха.

Правителството обещава да даде концесията до месец. Така ще се реши един от проблемите, заради които още се чака официалното решение на Еврокомисията. Тя трябва да удължи с две години срока за усвояване на 70 милиона евро по програма ИСПА.

“Поели сме ангажимент, че до края на 2011 година съществено ще бъде довършен обектът, за да може до юни 2012 г. да се въведе в експлоатация”, каза Симеон Евтимов.

Не е ясно и на каква цена ще бъде завършен проектът, защото има заявки за значително оскъпяване на сключените договори. До момента са платени над 100 милиона евро.

Сега испанските строители празнуват Коледа и ще продължат работа след две седмици.

Видяна общо: 647 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.