Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Кабинетът пропиля 90 % от Еврофондовете

Дата: 05.01.2011

И министър Томислав Дончев не изпълни поетия ангажимент за ускоряване на усвояването на евросредствата при встъпването си в длъжност

България е усвоила едва 10 % от средствата по седемте оперативни програми, показват данните към 3 януари 2011 г.

Сравнението с 2009 г., когато благодарение на непрофесионализма и неразбирането на икономическия механизъм по европарите, евродепутатите от ГЕРБ ДОБРОВОЛНО ОТКАЗАХА И СПРЯХА усвояването на евросредствата до малко над 1 %, през миналата година "тъпите" от ГЕРБ понаучиха нещо и успяха да уползотворят... едва 10 %. Причината този път е във вътрешнопартийните борби - кой да налапа големия комат. Естествено, надделя бойковисткият принцип - "По-добре на мен да ми е зле, отколкото на Вуте да му е добре" и над 90 % от средствата останаха "неусвоени".

В началото на септември миналата година премиерът Бойко Борисов се изхвърли, че усвояването на еврофинансирането ще стигне 90 %, но лакеите му не успяха да регистрират достатъчно фирми-перачници във всички браншове по европроектите. Да се надяваме, че 2011 г. ще донесе повече практически опит на "умниците" от ГЕРБ, за да успеят срочно да си направят фирмичките, чрез които да преперат 6.673 млрд. евро от кохезионния и структурните фондове на Европейския съюз, та и до народа да дойде някоя трохица сух хлебец.

Преди няколко месеца от Европейската комисия съобщиха, че България е усвоила най-малко средства в сравнение с другите страни от Евросъюза. В края на септември експерти от комисията предупредиха, че заради бавното оползотворяване при следващия програмен период, който започва през 2014 г., България може да не успее да се пребори за запазване или увеличаване на парите от европейските фондове. Те добавиха, че по ниво на усвояване България е в една група с Румъния и Словакия.

Видяна общо: 433 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.