Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Производителите покачват хранителните стоки

Дата: 05.01.2011

За 3 месеца борсовата цена на пшеницата скочи с 60 %

И през първите месеци на тази година ще продължи започналият още през миналата есен тренд за покачване на цените на основни храни, сочат прогнозите на производители в страната. Причините са продължаващото поскъпване на зърнените култури по международните борси, както и очакваният ръст в цените на други суровини - горивата заради повишението на акцизите от 1 януари.

От хранителния бранш очакват шокова промяна в близките няколко месеца и предполагат, че повишението ще е минимум 30 %. Прогнозира се веднага да продължи поскъпването на всички групи стоки. Според представители на бранша, в следващите месеци драстично ще се повишат цените на брашното, хляба, олиото и част от млечните продукти, като някои от зеленчуците и колбасите ще се покачат с по.бавни темпове.

В международен план също се очаква поскъпване на някои храни, а през последните седмици борсите регистрират ново увеличение на цените на зърното, след това от началото декември. "Няма нито едно икономическо обстоятелство, което да ме кара да си мисля, че храните няма да поскъпват в следващите месеци", коментира председателят на Съюза на търговците на храни - Александър Йоцев.

Видяна общо: 419 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.