Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Търсим консултант за въвеждане на тол-такси

Дата: 27.01.2011

"Нова система за плащане на пътните такси на изминат километър, а не с винетен стикер може да бъде въведена най-рано през 2015 - 2016 г. Преди това, за пореден път, външен консултант ще направи анализ какъв вид да е тол-системата и кои пътища да обхваща. Принципът е - който чупи повече, плаща повече", стана ясно от вчерашното изказване на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

За тол такси се говори от години, като работни групи и консултанти са правили анализи за това коя е най-подходящата система. По времето на кабинета "Станишев" в Закона за пътищата дори беше записано въвеждането на плащането на километър.

В края на 2009 г. тогавашното ръководство на пътната агенция представи свой проект за въвеждането на GPS тол система, направен от работна група, в която влизаха представители на няколко министерства и на агенцията. Според плановете изграждането й трябваше да започне още през 2010 г. и да приключи до 2013 г.

"Вероятно ще се върви към GPS система, вместо да се разполагат контролни пунктове по основните пътища. Изграждането й ще стане, след като магистралите и пътищата, за които тя ще важи, бъдат дадени на концесия. Така ще се увеличат приходите за ремонта на пътищата и дупките ще изчезнат. Ще се прекратят лошите практики, като купуване на фалшиви винетки или каране без такива. До две седмици ще бъде представен съвместен доклад между министерството на регионалното развитие и министерството на транспорта, с който да бъде открита процедура за избор на консултант по разработването на системата. Въвеждането на такава система е изключително скъпо упражнение. В Словакия това е струвало около 500 млн. евро, но на държавата няма да й струва пари, защото се прави на концесия. Вероятно концесиите ще са десетгодишни", обясни Плевнелиев.

Видяна общо: 561 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.