Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Избързваме с вдигането на ДДС за туризма

Дата: 27.01.2011

Единната ставка от 9 % на данък добавена стойност за туристическия сектор ще бъде въведена от април, решиха депутатите, които приеха на първо четене в пленарна зала промени в Закона за ДДС.

През последните месеци се обсъждаха различни варианти кога да бъде въведен новият данък, като депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров беше предложил в проектозакон той да влезе в сила след октомври. Идеята обаче беше отхвърлена от мнозинството на пленарното заседание в сряда.

В момента има диференцирана ставка на ДДС в туризма - 7 % за организираните групи и 20 % за индивидуалните туристи. През септември финансовото министерство съобщи, че е дошло писмо от Европейската комисия, в което се казва, че ставката трябва да бъде уеднаквена, защото в този си вид създава неравнопоставеност. След няколко обсъждания се стигна и до решението тя да бъде 9 %, като първоначално обсъжданият вариант беше 14 на сто.

Още през есента от туристическия сектор настояха ставката да влезе през 2012 г., тъй като договорите с големите чуждестранни туроператори за тази година вече са сключени. От финансовото министерство обаче съобщиха, че това не може да се случи, тъй като на България ще бъде наложена глоба.

Мартин Димитров, от Синята коалиция, съобщи вчера, че има процедура в Брюксел, която е в самото начало и не ни поставя срок. В условията на криза икономическите сектори са силно чувствителни към повишение на данъци, заради което и предлага въвеждането на мярката да се отложи с няколко месеца.

Видяна общо: 621 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.