Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Тол системата идва през 2015 година

Дата: 28.01.2011

"Нова система за плащане на пътните такси на изминат километър, а не с винетен стикер може да бъде въведена най-рано през 2015-2016 г. Принципът е - който чупи повече, плаща повече. Изграждането на системата ще стане, след като магистралите и пътищата, за които тя ще важи, бъдат дадени на концесия. Така ще се увеличат приходите за ремонта на пътищата и дупките ще изчезнат. Освен това ще се прекратят лошите практики като купуване на фалшиви винетки или каране без такива.
Ще се съобразим с мнението на Световната банка и Европейската комисия, които третират винетките като междинен инструмент, а крайният вариант е електронните системи за събиране на пътни такси, който България ще започне да обмисля и ще въведе най-рано през 2015-2016 г.
До две седмици ще бъде представен съвместен доклад между министерството на регионалното развитие и министерството на транспорта, с който да бъде открита процедура за избор на консултант по разработването на системата. Целта е да се предложат различни варианти за това каква да е електронната толси стема и за кои участъци от пътищата да важи, за да започне въвеждането й. Според Плевнелиев вероятно ще бъде въведена GPS система, а не такава с контролни пунктове.
Вариантите за плащане са различни - електронни винетки, годишен абонамент. Когато се въведе тол система, ще бъдат елиминирани лошите практики и ще се събират достатъчно пари за ремонт на пътищата. Въвеждането на такава система е изключително скъпо упражнение. В Словакия това е струвало около 500 млн. евро, но на държавата това няма да й струва пари, защото се прави на концесия и от първия ден държавата получава само приходите. Вероятно концесиите ще са 10-годишни.", заяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, след като купи винетка за колата на съпругата си от централния клон на Български пощи, в София.

В края на 2009 г. тогавашното ръководство на пътната агенция представи свой проект за въвеждането на GPS тол система, направен от работна група, в която влизаха представители на няколко министерства и на агенцията. Според плановете изграждането й трябваше да започне още през 2010 г., като първоначално важи само за камиони и до 2013 г. да обхване и колите. Въвеждането на системата отново трябваше да се прави с концесия, а инвестицията да е 500-600 млн.лв. Беше предложено тя да важи за 5 хил.км. пътища от общо около 19 500. За нов начин на плащане на пътните такси се говори от 2007 г.

Видяна общо: 1076 рейтинг: 0.32

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.