Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Гърменски чинар е Дърво с корен 2010

Дата: 28.01.2011

Столетникът се състезава с четирима конкурента в Европейско дърво на годината 2011

600-годишният чинар в с. Гърмен, обл. Благоевград стана победител в първия конкурс “Дърво с корен” 2010 в България. Дървото, номинирано от 17-годишната Мария Софтова от с. Гърмен, заслужи наградата, след като получи най-много гласове в онлайн вота на конкурса. От 15 ноември 2010 г. до 3 януари 2011 г. десетте финалисти в “Дърво с корен” 2010 събраха близо 6 000 уникални гласа, като над 1 700 от тях бяха дадени за гърменския чинар.

Мария взе своята награда – рафтинг приключение, осигурено от Адвенчър Нет – на официална церемония, проведена в петък, 28 януари. На събитието бяха обявени и победителите в допълнителните категории, които също получиха своите награди. Те бяха излъчени от журито на конкурса, в състав: инж. Тома Белев – директор на ДПП Витоша, Емилия Лисичкова - председател на управителния съвет на платформа АГОРА, доц. д-р Веселка Тончева - Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Лора Абаджиева – НЧ “Бъдеще сега” и д-р Васил Женков – психиатър, доброволец на фондация ЕкоОбщност.

В категория “Млад природолюбител” журито реши да отличи клуб Бъдеще за земята, към ОУ Пенчо Славейков, гр. Димитровград, за “осиновения” от тях бадем в парка до училището. Учениците получиха абонамент за списание NG Kids България, 20 календара на National Geographic, ваучер за градински принадлежности на стойност 40 лв. и допълнителни награди, осигурени от фондация ЕкоОбщност.

Двама победители бяха излъчени в категория “Дърво в опасност”. Столетният дъб в местността Картала, край варненското село Аврен и чинарът в парк Бедечка, край Стара Загора. Номиниралите ги – Петър Димитров от с. Аврен и учениците от Х ОУ Св. Св. Кирил и Методий, гр. Стара Загора – получиха символични чекове, всеки на стойност 500 лв., осигурени от фондация Чарлз Стюарт Мот и фондация ЕкоОбщност. Средствата ще бъдат използвани за дейности за опазване на спечелилите в категорията дървета.

Журито на “Дърво с корен” реши да даде и една награда от свое име – “Дърво с бъдеще”, която отиде при Адриана Бонева от гр. Плевен, за засадения от нея габър. Адриана Бонева получи ваучер за градински принадлежности на стойност 100 лв. и други награди от фондация ЕкоОбщност.

Победителят в “Дърво с корен” 2010 преминава на следващия етап от конкурса – онлайн гласуване за Европейско дърво на годината, където ще се състезава с четири дървета от Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. Вотът ще започне в първите дни на февруари 2011 г. на сайта www.treeoftheyear.org и ще продължи до началото на март 2011 г.

През април 2011 г. се очаква да започне и второто издание на конкурса “Дърво с корен” у нас.

Повече за победителите в конкурса и техните номинации можете да видите на адрес: http://www.bepf-bg.org/page/ПОБЕДИТЕЛИ/67.html

Фондация ЕкоОбщност
София 1612, ул. Феликс Каниц 13, ет. 1
тел./факс: 02/951 54 79, 951 54 46

Видяна общо: 1380 рейтинг: 0.40

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.