Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Победителите в първото състезание Източните Родопи – вкуси дивата природа

Дата: 01.11.2011

Владимир Сълов и Валентина Райкова са победителите в първия конкурс на Новото тракийско злато за най-интересен пътепис и най-красивата снимка от Източните Родопи. Владимир Сълов печели фотоконкурса със снимката си „Погледът на жреца от Перперикон”. Той е двоен победител, защото снимката му „По Арда” заема второто място. Доц. д-р Владимир Сълов е преподавател в Икономически университет – Варна, където ръководи катедра "Информатика". Фотографията и пътешествията са негово хоби. „Източните Родопи са може би най-прекрасното място в България, защото въплъщават в едно красива природа, усещане за спокойствие и свобода, а също така древна история и мистични загадки” - казва той.

Валентина Райкова бе избрана за победител в конкурса за най-интересен пътепис с есето си „Източните Родопи – моето откритие”, илюстрирано с три снимки. Валентина е главен учител по български език и литература в 8 СОУПЧЕ "А. С. Пушкин" – Варна, с 36 г. трудов стаж. Има публикации за интеграцията на учебната с извънкласната дейност в училище, както много журналистически публикации на тема училище- изкуство. „Пътуването ми в началото на лятото по местата, които описвам в есето си, наистина се превърна в откритие на интересни и важни места. Родопите са много красиви” - разказва Валентина.

Третата награда за снимка отива при Ивелина Савова за снимката й „Каменната сватба”. Ивелина също е от Варна. Тя е учителка по български език и литература, както и фотограф-любител. „През лятото на тази година посетих Източните Родопи за пръв път и... се влюбих” - разказва Ивелина. Първото и незабравимо впечатление за нея е било неочакваният тропически екзотичен цвят на водите на яз. Кърджали.

В конкурса за пътеписи Таня Рангелова получава поощрителна награда за пътепис за Кърджали. Таня е от София и работи в банковата сфера. „Обичам да пътувам и това е моя отдушник от стреса и сивото ежедневие. Приятно ми е да описвам какво ми се е случило и какво ме е впечатлило, защото така все едно пак пътувам...” - разказва тя. Таня е открила Източните Родопи случайно, записвайки се за екскурзия до Кърджали и Перперикон. В Златоград я довела по случайност награда от друг конкурс за пътеписи. Останала очарована - спокойно, чисто, с топли и усмихнати хора...

Победителят във фотоконкурса Владимир печели уикенд за двама в дивечовъдно стопанство Студен кладенец. И двете му отличени фотографии ще бъдат публикувани в пътеводителя за Източните Родопи, който екипът на Новото тракийско злато подготвя за печат в началото на 2012. За втората си наградена снимка „Гледка към Арда“ Владимир получава биологичен мед от село Горно поле, Маджаровска община. Бутилка натурално червено вино от района на Стамболово“ е наградата за отличената с трето място във фотоконкурса – Ивелина Савова.

Наградата за Валентина Райкова, победителката в конкурса за най-интересен пътепис, е уикенд за двама в Дивата ферма в с. Горно поле, община Маджарово, както и публикация в пътеводителя за Източните Родопи. Поощрителната награда за Таня Рангелова е бутилка натурално вино от района на Стамболово.

Всички отличени снимки и пътеписи са публикувани на сайта на Новото тракийско злато.

Това е първото по рода си състезание „Източните Родопи – вкуси дивата природа”, организирано от екипа на проекта „Новото тракийско злато”. В него участваха общо 12 състезатели.
Екипът на Новото тракийско злато възнамерява да организира второ издание на конкурса за Източните Родопи през 2012 г. с идеята да вдъхнови повече хора да посетят района и да открият своите съкровища чрез трите компонента на проекта: дива природа, екотуризъм и биоземеделие.

Проектът Новото тракийско злато
Новото тракийско злато e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия.
Новото тракийско злато е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по трите компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Според екипа на проекта опазвайки и възстановявайки дивата природа на Източни Родопи и запазването на типичния мозаечен ландшафт чрез природосъобразно пашуване може да се създаде база за развитието на нова зелена икономика в района. Източните Родопи имат всички предпоставки да се превърнат в център за екотуризъм – уникална природа, изключително разнообразие на флора и фауна, богато културно наследство. Съчетано с екотуризма биологичното земеделие не само дава качествена храна, но създава работни места, повишава жизнения стандарт на местните хора и намалява обезлюдяването на района.

Видяна общо: 856 рейтинг: 0.26

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Победителите в първото състезание Източните Родопи – вкуси дивата природа
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.