Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Slow Food в подкрепа на производителите на софенка

Дата: 01.11.2011
Софенка
Президиумът единодушно реши: Софенката в село Смилян да се нарича Смилянски боб, в Ракитово - Ракитовски боб, във Велинград - Велинградски боб, а в Девин - Девински боб

В хотел Смолена, в с. Смилян, община Смолян, се проведе среща, организирана от конвивиум Родопи - Смилян на международната организация Slow Food. Основна цел на тази среща беше приемането на запазен знак за софенката, наричана в региона смилянския фасул, подкрепян от президиум Смилянски фасул на Slow Food. С този знак Slow Food гарантира качеството на продукта и неговия произход от горното поречие на р. Арда. Този знак ще се ползва от членовете на Президиума - производители на смилянски фасул, които приемат и спазват общи правила за производство и реализация на продукта. Това се налага поради честите случаи на злоупотреба - наименованието "смилянски фасул" се използва при продажбата на фасул с неизвестен произход и качество на цените на оригиналния продукт. Това компрометира оригинала и труда на производителите от региона.

На срещата гости бяха членове на Slow Food от два региона на Италия - Трентино и Венето, от конвивиум Осогово - Македония и членове на Slow Food от България. Гостите бяха нагостени с местни ястия приготвени от домакините, както и местните баби, които пазят вкусовете и традициите на своя роден край. На свой ред членовете на Slow Food от чужбина приготвиха техни специфични ястия, част от които бяха "натурализирани" с местната софенка и представиха кухнята си пред домакините.

Таня Милушева, Валери Захов
Виваком: 0878 445 556
Мобилтел: 0887 145 555
Глобул: 0894 643 020, 0898 445 556
сайтове: www.BiNET.TV, www.erogance.eu, www.BulgariaTravel.TV
пощи: erogance@gmail.com ; binet@abv.bg ; BulgariaTravelTV@gmail.com 
новината: http://www.binet.tv/news/?id=960

Видяна общо: 2510 рейтинг: 0.76

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.