Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Пианистът Людмил Ангелов ще бъде награден с медал Gloria Artis

Дата: 07.11.2011

Министерството на културата на Република Полша откликна на предложението на Полския институт, в София, да бъде награден известният у нас и в чужбина български пианист Людмил Ангелов с медал "Заслуги за полската култура Gloria Artis" за изключителния му принос в отбелязването на Годината на Шопен 2010 в България, както и популяризирането на музиката на Шопен по целия свят.
Наградата е основана на 20 юли 2006 г. и се присъжда на личности или организации за специален принос или закрила на полската култура и нейното наследство.

Официалната церемония за връчването на медала Gloria Artis ще се проведе в сградата на посолството на Полша в София, на националния празник на Полша, 9 ноември, от 12 ч. Медалът ще бъде връчен от Н. Пр. Лешек Хенсел, посланик на Република Полша в България.

Пианистът Людмил Ангелов, e роден във Варна и завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”, в София.

Отличен е с награди от международни конкурси, в това число Сенигалия (Италия, 1976), “Ф. Шопен” (Полша, 1985), Palm Beach International Competition (САЩ, 1990), Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997).

Има записи за RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord, Non Profit Music. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Международния Шопенов Институт във Варшава с Grand Prix du Disque Chopin.

Людмил Ангелов е популярен е в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия. Изнасял е рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български, и с много реномирани чуждестранни оркестри и диригенти. Своя дебют прави с рецитал в Ню Йорк през 1990 г., в Линкълн център. Свирил е в залите на берлинската филхармония; Плейел и Гаво, в Париж; Херкулес в Мюнхен; Концертгебау, в Амстердам; операта в Монте Карло; Брукнерхаус, в Линц; Аудиторио Насионал, в Мадрид; Аудитори, в Барселона; Палау, във Валенсия; концертните зали на московската и миланската консерватория и др.

Пианистът е носител на наградите: Аполон Токсофорос, на фондация Аполония; Златно перо, на столична община и министерство на културата; два пъти носител на престижната награда Музикант на годината; Златна лира от Съюза на музикалните дейци; член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата, в Толедо.

Людмил Ангелов е един от малкото пианисти в света, които изпълняват интеграл от всички произведения на Шопен.

Реализирал е запис на 5-те клавирни концерта на Панчо Владигеров за английската компания Toccata Classics.

Считан е за един от най-добрите изпълнители на руския композитор Николай Капустин.

Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. Той е основател и артистичен директор и на фестивала Piano Extravaganza, София, чието първо издание се проведе от 3 до 9 октомври, 2011 г.

Видяна общо: 827 рейтинг: 0.25

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.