Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Холандия продължава да настоява на ветото си за Шенген

Дата: 15.11.2011

"Финландия частично е вдигнала ветото си за членството на България и Румъния в шенгенското пространство. Опозицията на Холандия остава, а за взимане на решени по въпроса е необходимо единство сред държавите членки.
Правителството в Хелзинки смекчи подхода си и иска компромисен план. Това е двупистов подход. Първо ще отворим въздушните и морските граници и по-късно ще вземем решение за сухоземните граници.
Първата стъпка трябва да бъде предприета през март 2012 г., като през юли ще се обсъди и окончателното премахване на граничния контрол за двете страни.
Финландия иска да се увери, че всички изисквания, свързани с международната престъпност, върховенството на закона, мерките срещу корупцията, са изпълнени" - заяви финландският министър по европейските въпроси Александър Щуб.

Предложението за поетапно присъединяване на България и Румъния към Шенген беше официално представено от полското председателство на ЕС. Благодарение на този вариант Франция и Германия промениха отрицателната си позиция и казаха, че са готови да допуснат най-новите членки в пространството без граничен контрол.

Въпреки компромисното предложение, през септември ЕС за пореден път отложи шенгенското разширяване заради ветото на Холандия и Финландия. Правителствата в Хага и Хелзинки заявиха, че нямат доверие на София и Букурещ заради неуспешната борба срещу корупцията и организираната престъпност.

"Настоящото омекване на Хелзинки премахва една от пречките за влизането на България и Румъния за Шенген, но за момента Холандия продължава да настоява на ветото си. Миналата седмица стана ясно, че страната иска да види поне два положителни доклада по мониторинга в правосъдието и вътрешните работи, преди да свали ветото си за разширяването на пространството" - заяви посланикът на Холандия в София - Карел ван Кестерен.

Ройтерс

Видяна общо: 654 рейтинг: 0.20

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.