Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Европейската комисия одобри правила за използването на скенери за цяло тяло на летищата

Дата: 15.11.2011

Правилата забраняват на властите да съхраняват, копират или принтират образите на сканираните лица. Отговорният служител по сигурността ще извършва анализа на образа в отделно помещение. Изображенията не трябва да бъдат виждани от други лица.

Пътниците ще могат да отказват да минат през скенера и да избират друг начин за проверка. Новите правила на задължават правителствата на страните от Европейския съюз да разположат скенери на летищата, но определят условията за използването им.

Единствено скенерите, които не използват технологии с йонизиращо лъчение, ще бъдат добавени в списъка на позволените методи за проверка на пътниците на летищата в страните от ЕС.

"Скенерите за безопасност не са панацея, но те предлагат реална възможност за засилване на сигурността на пътниците. Те са ценна алтернатива на съществуващите методи за проверки и са много ефикасни в откриването както на метални, така и на други предмети. Предложените правила гарантират, че там, където тази нова технология се използва, тя ще бъде определена от стандарти на ниво ЕС... както и от мерки за защита на здравето и основните права" - сподели еврокомисарят по транспорта.

Някои държави - членки на ЕС, включително Великобритания, Франция и Германия, изпробваха този вид скенери, след като през 2009 г. мъж от Нигерия направи опит за атентат с експлозиви, скрити в бельото му, по време на полет от Амстердам до Детройт.

Миналата година въвеждането им предизвика недоволство в САЩ, защото технологията визуализира образите на пътниците сякаш са голи. Европейските управляващи решиха да проучат по-подробно влиянието й върху здравето и личната неприкосновеност.

През юли Европарламентът подкрепи използването на новите скенери, но при условие че въпросът се обсъди от Еврокомисията.

агенция Франс Прес

Видяна общо: 658 рейтинг: 0.20

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Европейската комисия одобри правила за използването на скенери за цяло тяло на летищата
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.