Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Азиатско-тихоокеанският регион изгражда търговски съюз

Дата: 14.11.2011

Увеличената и свободна търговия е ключова за възстановяването на световната икономика, заявиха лидерите от Организацията за азиатско-тихоокеанско сътрудничество след срещата им в Хонолулу. Срещата на върха е постигнала осезаем напредък що се отнася до идеята за създава на регионален съюз за свободна търговия.

В неделя Канада и Мексико се присъединиха към Япония и подкрепиха плановете, които имат и одобрението на САЩ, но получиха хладно посрещане от Китай. Япония в петък изяви желанието си да се присъедини към деветте страни, които обсъждат потенциалното Транс-тихоокеанско партньорство.

21-те страни членки на АПЕК отмениха митата върху екологичните стоки и услуги. В декларацията си след срещата 21-членната организация твърди, че сега регионът е "авангардът" за глобалния растеж заради регистрирания по-рано напредък в изграждането на по-тесни икономически връзки и свободна търговия. Срещата по време на несигурност в световната икономика е подсилила ангажимента на организацията за сътрудничество между страните членки, пише в изявлението. Лидерите се съгласиха и да насърчават икономически растеж, базиран на зелени технологии в името на енергийната сигурност.

Тъй като Европа е изправена пред нова рецесия, ролята на Азия като двигател на световната икономика изпъква на преден план.

При откриването на срещата през уикенда пезидентът Барак Обама заяви, че регионът е "абсолютно критичен" за просперитета на Америка. Чрез изказванията си, Обама опитва да наложи лидерството на САЩ, пред нарастващото влияние на Китай. Икономиките в азиатско-тихоокеанския регион трябва да се справят с липсата на баланс и на насърчават "балансиран и устойчив растеж", което изразява притесненията на САЩ за огромния търговски дефицит с Китай, чиято икономика се развива преди всичко благодарение на износа.

Чрез постигането на по-тесни търговски връзки в азиатско-тихоокеанския регион, който има и най-бързият растеж в света, Обама се надява да успее да постигне плана си за създаване на работни места и да си осигури преизбиране през 2012 г. "Няма да можем да върнем нашите хора на работа, да помогнем на икономиката да отбележи ръст, да разширим възможностите си, ако и азиатско-тихоокеанския регион не е успешен", заяви Обама.

Асошиейтед Прес

Видяна общо: 603 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.