Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Фиктивна екопроверка на Деветашката пещера

Дата: 15.11.2011

"Екоинспектори са започнали проверка на Деветашката пещера заради опасенията на екоактивисти, че снимките на продукцията "Непобедимите 2" застрашават намиращите се там прилепи. В случая е издадено становище на РИОСВ - Плевен, в което са посочени условията, при които трябва да бъдат правени снимките в Деветашката пещера. Ще проверим дали се спазват тези условия. Инспекцията обърна специално внимание на снимачния екип да спазва забраните, записани в закона за защитените територии" - съобщи шефът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен - Рени Атанасова.

Природозащитниците от Зелени Балкани твърдят, че се извършват мащабни дейности - освен специално построения за филма бетонен мост, в пещерата се струпват строителни материали, изгражда се релсов път, движат се камиони, както и десетки работници, вдигащи шум, който може да изплаши редките бозайници вътре.

"От продукцията имат право само да монтират декори в светлата част на пещерата, да правят снимки без специални ефекти, след което да демонтират декорите. Предвидено е снимките в пещерата да приключат за около 45 дни. Ако се спазват всички изисквания, няма да се попречи на живота на прилепите.
Снимки на филми са правени и в пещерата Проходна. Ние сме били взискателни, творческите екипи са били изпълнителни и не е имало проблеми" - коментира Атанасова.

БТА

Видяна общо: 617 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.