Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Нямаме стратегия за интеграция на циганите

Дата: 14.11.2011

Реализираните до момента стратегии за интеграция на циганите в България не са дали необходимия резултат, призна вицепремиерът и председател на националния съвет по етническите въпроси - Цветан Цветанов, при представянето на проекта за нова национална стратегия за интеграция на циганското малцинство (2012 – 2020 г.), подготвена от съвета за етнически въпроси към Министерския съвет. "Когато говоримЕ за приемане на национална стратегия за интеграция на ромите трябва да говоримЕ с реалностите днес, а те са, че имаме обществено недоверие към всичко, свързано с интеграцията на ромите, на база на случилото се в последните 20 години. Най-същественият проблем, с най-скъпо струващото решение, е жилищната политика, спрямо ромското население. България трябва да се възползва от европейското финансиране за сектора" - каза Цветанов.

И в момента текат редица проекти с цигански общности, в България, в рамките на инициативата "Десетилетие на ромското включване 2005-2015" г. Сред тях е и програмата за привличане на децата от малцинството в училищата, финансиран със заем от Световната банка в размер на 40 млн. евро.

"По данни на Световната банка, заради липсата на образование и квалификация, и в резултат ниската икономическа продуктивност, средностатистическият циганин, в България, губи годишно по около 5 000 лв. приход. Така, от етническите цигани, които според тазгодишното преброяване съставляват 4.9 % от населението в България (325 хиляди души), държавата губи общо по около 700 милиона лева годишно. Всеки лев, инвестиран в образованието на циганите, носи 7 лв. приход в държавата" - обяви на форума постоянният представител на банката в София Маркус Репник.

Според министъра на еврофондовете - Томислав Дончев, средствата за интеграционните мерки за ромите трябва да бъдат включени при определяне на европейските средства за България за следващия програмен период на ЕС (2014 - 2020 г.).

"Колкото и пари да се влагат в проекти за образование и интеграция на циганчетата, без подкрепата на родителите и на циганските лидери по места, нищо няма да се получи. Имам лично наблюдение върху нивото на децата от етноса. Всеки ден тичам в Западния парк и виждам едно циганско семейство, което събира там дърва. С тях събира и 5-6 годишното им дете и съм се опитвал да го попитам ходи ли на училище, но детето ръмжи – нямаме комуникация" - сподели министърът на образованието Сергей Игнатов.

Проектотстратегията за мангалите, публикувана на сайта на съвета за етнически въпроси, акцентира върху няколко ключови политики, спрямо малцинството: образованието, здравеопазването, работата и жилищната политика. Най-много средства, по 15 млн.лв. за периода 2012 – 2015 г., са предвидени за мерките за продължаващо образование на младежи над 16 г., за ограмотяване и квалификация на възрастните цигани.

Видяна общо: 718 рейтинг: 0.22

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.