Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Брюксел предлага нов регламент за безопасно използване на добавки в ЕС

Дата: 15.11.2011

Скоро използването на добавки в храните ще бъде още по-безопасно и по-прозрачно благодарение на два нови законодателни акта, които прие Европейската комисия. С двата регламента се създават два нови списъка на добавките. Първият се отнася до добавките в храните и ще започне да се прилага от юни 2013 г. Той ще позволи на потребителите, стопанските субекти в хранителната промишленост и на контролните органи лесно да установяват кои добавки са разрешени за конкретна храна.

Вторият списък се отнася за добавките в съставките на храните, като други добавки, ензими, ароматизатори и хранителни вещества, и ще започне да се прилага 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Прозрачността ще бъде сред основните ползи от новото законодателство. Отсега нататък разрешените употреби на добавките ще бъдат изредени по категориите храни, към които могат да добавят. Според Еврокомисията това е важно подобрение спрямо старите списъци, които бяха разпръснати в няколко приложения на три различни директиви.

При някои категории храни, от новите списъци, разрешените добавки са изключително малко или такива изобщо няма. Такива категории са например неароматизираното кисело мляко, маслото, компотите, макаронените изделия, обикновеният хляб, пчелният мед, водата и плодовите сокове.

При други категории, обикновено тези, в които са храните с голяма степен на преработка – например захарните изделия, снаксовете, сосовете и ароматизираните напитки, са разрешени многобройни добавки.

Новото законодателство създаде двата списъка и предвижда програма за цялостна нова оценка на безопасността на всички разрешени добавки и ясни насоки и указания за заявителите на нови употреби на добавки в храните.

"Днешният ден е особено важен за усилията ни да повишим безопасността на храните в Европейския съюз. Казано накратко, ще имаме по-добре информирани граждани и същевременно хранителна промишленост на ЕС, която разполага с необходимите инструменти, за да предлага иновативни и безопасни продукти" - заяви комисарят за здравеопазването и потребителите Джон Дали.

През март 2010 г. Еврокомисията прие програма за нова оценка на всички разрешени добавки в храните. Европейският орган за безопасност на храните трябва да направи нова оценка на всички добавки до 2020 г. Приоритетите при новата оценка се определят въз основа на това кога за последен път е била оценявана дадена добавка, наличието на нови научни данни, доколко активно се използва добавката и степента, в която хората са изложени на нея.

Оцветителите са на първо място в списъка на приоритетите. Седемнадесет от тях вече са преминали повторни оценки. За три от тях комисията вече предложи ревизирани количества на употреба. Поради появата на нова научна информация на подсладителя аспартам беше даден по-голям приоритет – той ще бъде повторно оценен до септември 2012 г.

Видяна общо: 672 рейтинг: 0.21

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Брюксел предлага нов регламент за безопасно използване на добавки в ЕС
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.