Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Китайският ловешки москвич

Дата: 20.11.2011

В завода края ловешкото село Баховица започна пробното сглобяване на автомобили от китайската марка Грейт Уол (Great Wall). Първата кола, излязла от фабриката, е компактният модел Волекс C10.
 
Целта на пробните сглобявания е да се тества и синхронизира оборудването и поточните линии на предприятието, както и въвеждане на системата за качество на произвежданите автомобили. Тестването на инсталациите на завода ще продължи до края на годината.

Литекс Моторс планира серийното производство да започне в началото на следващата година, когато трябва официално да бъде открит и заводът на компанията. Фирмата вече има дилърска мрежа, в която от октомври се предлагат моделите на Грейт Уол, но внос от Китай. До момента има над 150 заявки за различни автомобили.

На нашия пазар се предлагат компактният градски модел Волекс С10, всъдеходът Ховър и пикапът Стийд. Той ще се произвеждат в завод, разположен на близо 500 декара, с капацитет 50 000 автомобила. При влизане в пълен цикъл на производство в него ще работят около 2 000 души.

Общата инвестиция в завода за автомобили се изчислява на 97 млн. евро, като от тях китайците осигуряват около 10 %. останалите се дават от компания Литекс Моторс, на Гриша Ганчев.

Последният опит за производство на нови автомобили в България е на британската марка Роувър, която през септември 1995 година откри завод във Варна. Плановете са в него да се правят по около 10 000 коли годишно от модела Роувър Маестро, а инвестицията се оценява на 20 млн. долара.

Начинанието се провали с гръм и трясък, заради лоша маркетинговата стратегия и неконкурентната цена. Заводът затвори врати на 4 април 1996 г., като в него се направиха едва 2 200 автомобила.

Видяна общо: 1040 рейтинг: 0.32

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.