Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Русия успешно изстреля космически кораб с трима космонавти на борда

Дата: 14.11.2011

Двама руски космонавти и един американец бяха успешно изстреляни от руски космически кораб с цел да достигнат Международната космическа станция (МКС). Успешният полет без повреди на руската ракета Союз ТМА-22 е важен момент в съвместната руско-американска космическа програма.

Ракетата е изстреляна по график в 06:16 българско време от космодрума Байконур, в покритите със сняг казахстански степи. На борда са американският астронавт Дан Бърбанк и руснаците Антон Шкаплеров и Анатоли Иванишин.

Изстрелването на ракетата бе отложено с два месеца, след като безпилотният товарен кораб Прогрес катастрофира през август. Ракетата-носител, използвана при този неуспешен полет, има същите компоненти, като ракетата Союз и провалът й повдигна много въпроси за сигурността на руската технология.

Екипажът на днешния полет казва, че се доверява на ракетите от типа Союз, които са използвани от руснаците вече повече от 40 години. "Нямаме никакви черни мисли и сме напълно уверени в нашата технология" - каза Шкаплеров пред журналисти минути преди полета.

Тримата космонавти, изстреляни днес, идват точно навреме за да сменят тримата на борда на МКС, които по график трябва да се завърнат на земята на 21 ноември. През следващия месец е запланирано още едно пилотирано изстрелване до МКС, на борда на което ще има още трима космонавти, и станцията ще заработи в щатен режим с 6 души на борда.

За руските членове на екипажа това ще е първият полет в Космоса. Американецът Бърбанк е ветеран от 12-дневни полети на американската совалка през 2000 и 2006 г. Предвижда се тримата мъже да останат в орбита до март 2012 г.

Русия активно търси жени, за да бъдат обучени за космонавти, каза началникът на руската космическа агенция Владимир Поповкин. В момента само една жена преминава необходимото обучение и Поповкин е решен да я изпрати в орбита.

В момента в орбита, освен ракетата Союз ТМА-22, се намира и друг руски космически кораб. Това е засега неуспешната мисия до Марс на Фобос-Грунт, която бе изстреляна, но не успя да стартира двигателите си и да се насочи към Червената планета.

Руснаците са все още оптимисти, Фобос-Грунт да се окаже успешна мисия. По думите на Поповкин, сондата ще обикаля в орбита до януари и руските космически специалисти имат време до началото на декември да се опитат да стартират двигателите на сондата. В момента космическият кораб обикаля на орбита от около 200 км над Земята и инженерите в Роскосмос правят необходимите изчисления, за да се опитат да се свържат с Фобос-Грунт и да го изпратят към Марс.

Асошиейтед Прес

Видяна общо: 612 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Русия успешно изстреля космически кораб с трима космонавти на борда
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.