Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Изборите минаха - инфлацията изплува

Дата: 16.11.2011

Дянков още вярва, че държавата (кравата) може да бозае от народа (телето)

Инфлацията през октомври, спрямо септември, е 0.8%, а на годишна база цените растат с 3.5 %, съобщиха от Националния статистически институт.

Този път от отделните стокови групи най-сериозно поскъпват дрехите и обувките - с 4.5 %, докато цените на храните и безалкохолните напитки растат с 1.5 %, а разходите за образование - с 1.3 на сто.

НСИ отчита по-ниски цени при сделките с обзавеждане и други домакински стоки, докато транспортните услуги поевтиняват с 0.3 %, а при билети за кино, театър и други мероприятия поевтиняването е с 0.2 %.

Само преди месец, за септември спрямо август, НСИ предизборно "отчете" почти нулева инфлация, а на годишна база покачването на цените се сви до 3.3 %. Резултатите бяха сигнал, че домакинствата отново свиват потреблението си и за това цените растат по-бавно от очакваното.

Последните данни са близки до миналогодишните, като месечната инфлация е по-висока от тогавашните 0.6 %. На годишна база обаче миналият октомври цените имаха ръст от 3.9 %, което е повече от сегашните 3.5 %.

"Причина за стабилизирането на цените е фактът, че няма външни шокове като поскъпване на енергийните ресурси или суровините. Техните цени се укротиха и това предопределя стабилизация и в торебителските цени. Не вярвам в достоверността на данните на националната статистика, които сочат свиване на потреблението. Причината е, че методологията й изключва разрастващия се бизнес на вериги, които наскоро са навлезли на пазара, като Лидл, Икеа и други, които трябва да постигнат годишен оборот от 50 млн.лв., преди НСИ да започне да засича инфлацията и през техните цени.
Има голям проблем с данните за потреблението защото има големи разминавания между месечните данни на НСИ и тримесечните национални сметки, които показват растеж на потреблението. За ръст говори и по-високата събираемост на ДДС, защото този данък също зависи от потреблението. Навлизат много нови търговски вериги, за които се съмнявам дали НСИ следи продажбите им. Те агресивно увеличават продажбите си и докато статистиката не докаже, че взима предвид тези структурни промени на пазара, аз ще съм скептичен към данните за потребителското поведение" - заяви икономистът Георги Ангелов от институт Отворено Общество.

Според Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), инфлацията за октомври е малко по-висока от обичайното й ниво за този месец, но това не е притеснително.

Основните причини за увеличаването й са поскъпването на облеклото и обувките, както и на някои сезонни храни, затова по-скоро става въпрос за нормална сезонна промяна.

"През летните месеци имаше отрицателна инфлация в групата на облеклото и обувките, но през есента търсенето на подобни стоки по принцип се увеличава. Нормално е да поскъпнат и сезонни плодове и зеленчуци. До края на годината инфлацията едва ли ще се поддържа подобно ниво. През следващия месец дори можем дори да очакваме лек спад. Инфлацията с годишно натрупване няма да е по-голяма от 3 %" - коментира Прохаски.

Видяна общо: 875 рейтинг: 0.27

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.