Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Европейски инициативи за екологично потребление

Дата: 15.11.2011

Когато става дума за екологично чисти стоки, поведението на потребителите не винаги съответства на твърденията им. Според актуално проучване на мнението на европейците за устойчивото потребление, 83 % от тях са загрижени за въздействието върху околната среда на продуктите, които купуват. Въпреки това, те не винаги избират екологични продукти, тъй като качеството и ценaтa също играят голяма роля. Според прогнозите на Европейската комисия и в бъдеще потребителите ще стават все по-чувствителни към ценовия фактор.

В тази връзка, целите на ЕК са да убедят все повече хора в предимствата на устойчивите продукти и услуги не само заради опазването на околната среда, а и заради финансови стимули, от които те могат да се възползват. Проблемите, на които обаче трябва да се обърне внимание преди това, са ясното представяне на информация и предлагане на консултации за потребителите за информирани решения.

Хранителната индустрия на фокус

Агенцията за околна среда на ЕС подчертава, че "изборът на храни от потребителя може съществено да повлияе оползотворяването на ресурсите и въздействието върху околната среда на производството, търговията на дребно и отделните фази на дистрибуция". Ето защо от агенцията насърчават потребителите да купуват биопродукти, да ограничат консумацията на месо и да избират регионално отглеждани сезонни плодове и зеленчуци.

Според доклад на ООН, на челно място в списъка със "стоки, отговорни за вреди върху околната среда по целия свят" се нареждат селскостопанските стоки и по-специално животинските продукти. На следващо място идват електрическите станции и други енергоемки отрасли, жилищното отопление и транспортът.

"Десет пъти повече енергия е необходима за производството на месо и млечни продукти отколкото за регионално отглеждани плодове и зеленчуци. Много потребители имат условията да избират и те биха могли да направят осъзнат избор" - заявява комисарят на ЕС за действия по климата Кони Хедегаард. Фермите, прекомерният риболов и отпадъчните продукти пък са отговорни за най-високите отделени емисии. В тази връзка ЕК насърчава потребителите да се осведомяват какъв е произходът на рибата и по какъв начин е уловена. От Комисията напомнят още, че някои видове сепии и ядливи миди са по-малко застрашени и при улова им се изисква по-малко енергия.

Отпадъците от хранителни продукти са друга голяма тема. Проучане на ЕС сочи, че домакинствата в Съюза изхвърлят 89 млн.т. храна годишно, което съответства на около една четвърт от това, което те купуват. Изчисления сочат, че 60 % от тези отпадъци могат да се избегнат. В крайна сметка, в едно общество, където скоростта и удобството са ценени, готовността на много потребители да вземат устойчив избор ще зависи най-вече от наличността на съответните продукти в местните магазини.

Дарина Георгиева, студентка по Международни икономически отношения в София, участник в програмата за млади лидери в икономическия университет, Виена, Австрия

Видяна общо: 725 рейтинг: 0.22

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.