Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Политически мерки за насърчаване на зеленото потребление в ЕС

Дата: 16.11.2011

Според Европейската комисия ефективни политически мерки за справяне с въздействието върху околната среда на потреблението на домакинствата включват пазарноориентирани инструменти, като CO2 данъци, разрешителни за търговия, бонусни схеми, бели сертификати и еко заеми.

Агенцията за околна среда на ЕС отбелязва, че само няколко страни-членки на ЕС активно насърчават устойчивото производство и потребление на национално ниво. Пример за това е Франция, където при покупка на нов автомобил частните лица са задължени да платят допълнителен данък или им се предоставя бонус в зависимост от това дали отделените въглеродните емисии са под или над допустимата граница (т.нар. "бонус малус схема"). Друг финансов стимул представляват еко-заемите с нулеви ставки при модернизация на отоплителни системи. В Германия е въведена схема за насърчаване на т.нар. справедлива търговия (fair trade) с екологични продукти. Други примери включват Чехия, въвела органичната храна в училищните си менюта и Дания, където функционира схема за освобождаване от данък за електрическите автомобили, както и допълнителното облагане при отпадъците от опаковки.

Жителите в региона на град Брюксел, Белгия получават субсидия на стойност до 50% от стойността на закупена бяла техника като хладилници, фризери и сушилни, притежаващи A++ рейтинг, който отговаря на най-висока енергийна ефективност.

Амбициите на правителството на Великобритания са да направят страната първата в света зелена икономика на ниски парникови емисии, която в същото време да бъде пример за всички страни по света. Целите са съкращаване на вредните газове с 80% до 2050г. Пример за мярка за ограничаване енергийното потребление са измервателните уреди, които позволяват на домакинствата да следят консумацията си и да намаляват загубите. Въведени са още задължителни сертификати за енергийна ефективност при всички нови домове. Други мерки включват безвъзмездни средства за закупуване на изолации и енергийно ефективни отоплителни тела, особено за домакинства с по-ниски доходи. Според Джон Аштън, представител за климатичните промени в британското външно министерство, урокът от 2008г., когато цените на хранителните продукти и петрола скачат, е, че Европа трябва да намери нов модел за растеж, защото климатичните промени вече "хапят".

Германия, Франция, Португалия и Великобритания са сред страните, въвели схеми за изпращане на автомобили за скрап, доказали се като изключително популярни сред потребителите. В Германия шофьорите, заменящи своите стари автомобили за нови, получават бонус от 2500 евро. В същото време Франция и Великобритания подкрепят инициативи за намаляване ставките на ДДС върху автомобили, светлинни крушки и други потребителски продукти, които имат щадящо въздействие върху околната среда.

Дарина Георгиева, студентка по Международни икономически отношения в София, участник в програмата за млади лидери в икономическия университет, Виена, Австрия

Видяна общо: 683 рейтинг: 0.21

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Политически мерки за насърчаване на зеленото потребление в ЕС
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.