Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Над 21 000 косовски сърби искат руско гражданство

Дата: 15.11.2011

В писмо до властите в Москва те твърдят, че нямат вяра в сръбската държава и животът им е застрашен

Сърби от Косово и Метохия искат руско гражданство. Руското посолство в Белград е получило списък с молбите на 21 000 сърби от Косово, които искат да получат руски паспорти. В молбите си те твърдят, че животът им е застрашен и вече нямат вяра в сръбската държава,че ще защити техните интереси.

"След пристигането на международните сили в Косово са убити над 1 000 сърби. За нас няма никакви права. Ние сме изправени пред физическо изчезване. През последните месеци сме свидетели как политически лидери в самата Сърбия призовават за признаването на независимостта на Косово. Поради тази причина предадохме на секретаря в руската дипломатическа мисия в Белград списък с имената на лицата, които искат да получат руско гражданство. Русия е единственото ни спасение и надежда. Броят на желаещите да получат руско гражданство се увеличава с всеки изминал ден. Има граждани и от централната част на Сърбия, които искат да получат руско гражданство" - разкри Златибор Джорджевич от Косово, който е инициатор на акцията за получаване на двойно гражданство.

Съветникът в руското посолство в Белград - Олег Булдаков потвърди новината. "Няколко сдружения на сърби от Косово изпратиха писмо до руската Държавна дума, в което искат да им бъде дадено руско гражданство. Това са постоянноживеещи сърби в Косово и бежанци, напуснали провинцията и живеещи в южната част на Сърбия, където има компактни мюсюлманска и албанска общност. Писменото искане е изпратено до външното министерство в Москва, което го е предало на Държавната дума. Искането ще бъде разгледано от компетентните органи" - заявява дипломатът пред в-к Данас.

Любиша Вучич, председател на новосъздадената асоциация на гражданите от Косово и Метохия, заяви, че искането за руско гражданство е "резултат на отчаянието на косовските сърби, но също и на протеста им срещу политиката на Белград. Русия е приятелска страна, която е конституционно задължена да защитава своите граждани, където и да са". Но Вучич, който уточни, че не е чувал за изпратени молби, изтъкна, че "търсенето на руско гражданство не е начин за решаване на проблемите на сърбите от Косово". Според него тези проблеми трябва да се отнесат към сръбското правителство.

Молбата на тази група косовски сърби за руско гражданство е преди всичко проява на недоволство и напомня на нашето правителство, че сръбските граждани в Косово повече вярват в друга държава.

При посещението му в Косово през лятото руският посланик в Белград Александър Конузин получи предложение за издаване на руски паспорти на желаещи косовски сърби от сдружението Сръбски национален съвет.

Реакция

"Ако някой смята, че Русия, Китай или Бразилия смятат Косово за свой горещ проблем, той наистина е доста наивен. През следващите 10 години Косово ще бъде горещ проблем за САЩ и ЕС и поради тази причина те водиха война" - заяви сръбският президент Борис Тадич, по повод искането на 21 хиляди косовски сърби. Сегашната политическа класа трябва да намери решение на проблема в Косово, дори това решение да не удовлетворява всички граждани на Сърбия... никой не може да бъде доволен от решението на проблема в Косово. Нещо трябва да се направи, защото колкото повече се отлага решаването на проблема във времето, толкова повече намалява възможността Сърбия да получи нещо", подчерта Тадич.

Косовски сърби са изградили барикада на пътя край село Зупче в знак на протест срещу наложения от НАТО ултиматум да не затрудняват придвижването към основните гранични пунктове между Косово и Сърбия. Напрежението в Северно Косово сериозно ескалира в последния месец.

вестник Мондо

Видяна общо: 689 рейтинг: 0.21

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.