Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Румъния разреши евтаназията на бездомни кучета

Дата: 22.11.2011

Активистите за права на животните препоръчват масова стерилизация и връщане на кучетата по местата, където са заловени, за да предотвратят появата на нови, нестерилизирани глутници. Според Марсела Писла, президент на асоциацията за защита на животните Куту Куту, избиването на кучетата е жестоко, неморално, а и неефективно, тъй като няма да попречи на стопаните да изоставят некастрирани кучета на улицата.

Румънският парламент прие днес закон, който легализира евтаназията на хиляди бездомни кучета, скитащи се по улиците на столицата и други населени места. Парламентът прие със 168 на 111 гласа спорния закон, който е изпратен на президента за одобрение. Законът дава право на местните власти да изберат какъв метод да използват за умъртвяване на животните.

Местни и чуждестранни групи за защита правата на животните лобират от месеци срещу закона. Активисти за борба с корупцията пък твърдят, че той представлява цинична схема за обогатяване на местните власти, тъй като за задачата ще бъдат отпуснати значителни средства.

Според местни медии само в Букурещ живеят около 50 000 бездомни кучета. Миналата година румънка почина, след като бе нахапана от глутница кучета. През 2006 г. японска туристка също бе убита от бездомно куче.

По време на кметския си мандат в Букурещ през първите години на новия век президентът Траян Бъсеску предизвика полемика, като се опита да реши радикално проблема с бездомните кучета, но се отказа под натиска на международните критики.

Асошиейтед Прес

Видяна общо: 603 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.