Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Иран купи стар германски правителствен самолет

Дата: 23.11.2011

Германия попадна в изключително конфузна ситуация, след като се оказа, че иранската авиокомпания Mahan Air е купила стар правителствен самолет, с който доскоро са пътували няколко канцлери и редица министри на федералната република.

Въпреки санкциите срещу Иран, които вчера бяха разширени, компанията е успяла да поръча Еърбъс 310-304, който е бил пристигнал в Техеран от Киев на 18 ноември. Самолетът Теодор Хойс, на името на първия германски президент, е бил оборудван луксозно със спалня, душ и кожени дивани. На пръв поглед нормалната поръчка може да изиграе лоша шега на Берлин, който се присъедини към международната общност и призова за по-строги санкции срещу ислямската република заради опасенията, че Техеран е близо до разработването на атомна бомба.

Пенсионираният правителствен самолет пристига в Техеран, след като е изминал дълъг път. Построен е през 1989 г. и първо е бил използван от бившата източногерманска авиолиния Interflug. След обединението на ФРГ и ГДР е бил модернизиран и е превозвал канцлерите Хелмут Кол, Герхард Шрьодер и Ангела Меркел. Последният му полет за германското правителство е бил изпълнен през юни, след което е бил заменен от по-новия Еърбъс A340.

Федералната агенция за продажби и маркетинг продава самолета на украински инвеститор за 3.1 млн. евро. Говорител на германските военни е заявил, че преди продажбата самолетът е бил пребоядисан в неутрален цвят, което го превърнало в напълно нормален самолет. След това украинският инвеститор тайно продал машината на Mahan Air.

Според Кристофът Вит, редактор на списание Skyliner Aviation News and More, в миналото редица самолети на Lufthansa са били продавани на украински инвеститори, за да достигнат до Иран.

Вчера САЩ обвиниха Mahan Air, че тайно е транспортирала оръжия и членове на Иранската революционна гвардия.

списание Шпигел

Видяна общо: 574 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.