Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Процесът на визова либерализация за Балканите е под въпрос

Дата: 23.11.2011

Броят на гражданите от Балканите, пътуващи в европейските държави търсейки убежище, се увеличи значително, откакто Европейският съюз се съгласи те да пътуват без визи на територията му. Правителствата на държавите членки реагираха и предупредиха, че целият процес на визова либерализация може да бъде поставен под въпрос. Данните са на разпространен документ, изготвен от комисаря по правата на човека на Съвета на Европа Томас Хамарберг.

В отговор на тези процеси македонското правителство взе решение да криминализира злоупотребата на свободния визов режим с ЕС и на Шенгенското споразумение. Освен това македонските власти решиха да конфискуват временно паспортите на тези граждани, които се връщат насила в страната, след като не са успели да получат убежище.

Други държави от региона също предприеха стъпки, за да предотвратят пътуването на определени граждани до държави от ЕС. Тези граждани, които искат да заминат за държава от ЕС, трябва да обяснят причината за пътуването си и да докажат, че могат да финансират престоя си, както и завръщането си в страната. В случай че отговорите им не са задоволителни, заминаването им може да бъде забранено.

Не е изненадващ фактът, че държавите от ЕС реагираха на увеличения брой молби за убежище. През 2010 г., първата година след визовата либерализация, Швеция получи 7 900 молби от сръбски граждани, а Германия и Франция получиха съответно 6 500 и 5 800. Почти всички решения на тези молби бяха отрицателни, се посочва още в документа. В края на септември Белгия обяви, че ще връща бежанци от Босна заради значителното нарастване на броя им през последните месеци.

Сърбия, Македония и Черна гора се движат в голяма част от Европа без визи от декември 2009 г. За Албания и Босна визовият режим беше отменен година по-късно въпреки несъгласието на Франция и Холандия. Европейската комисия нееднократно предупреждава правителствата в тези държави, че може да върне визовите ограничения заради големия брой хора от този регион, търсещи убежище.

БТА

Видяна общо: 595 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.